Prejsť na obsah

Vicepremiérka Remišová navštívila UPJŠ

1minút, 56sekúnd

    Delegácia podpredsedníčky Vlády Slovenskej republiky a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI), Mgr. art. Veroniky Remišovej, ArtD., M.A., navštívila 1. októbra 2021 Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Rektor UPJŠ, prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc., privítal okrem samotnej ministerky Remišovej aj štátneho tajomníka MIRRI, doc. Ing. Dušana Veliča, DrSc., predsedu Košického samosprávneho kraja, Ing. Rastislava Trnku, a primátora mesta Košice, Ing. Jaroslava Polačeka. Hostí z MIRRI na pôde univerzity privítali aj zástupcovia TUKE, UVLF, SAV, UNLP, Cassovia Discovery park, s.r.o. a TIP UPJŠ.

    Hlavným predmetom diskusie boli rozvojové zámery Košického klastra nového priemyslu (CNIC), ktorého hlavným cieľom je vytvorenie nového priemyslu v regióne východného Slovenska s presahom na celú krajinu. Ambície projektu predstavil novovymenovaný predseda predstavenstva CNIC, prof. RNDr. Pavol Miškovský, DrSc. Sociálny rozvoj regiónu, zvyšovanie jeho HDP, zabránenie „thread brain drain“ (odlivu mozgov), potenciál pre zahraničných investorov či udržateľnosť CNIC boli hlavnými bodmi prezentácie prof. Miškovského.

    „Univerzity ako nositelia rozvoja majú veľký potenciál pre rast a rozvoj mesta Košice a celého regiónu. Spolupráca univerzít, podpora výskumu a inovácií i zapojenie súkromného sektora vytvárajú predpoklady pre vybudovanie infraštruktúry, ktorá zvýši inovačný potenciál regiónu. Investície sú potrebné nielen do budovania priestorov, ale aj do kvalitných personálnych kapacít. Som presvedčená, že aj vďaka tomuto projektu majú Košice najlepšie predpoklady stať sa inovačným lídrom Slovenska,“ uviedla ministerka a vicepremiérka Remišová.

    „Priemysel vyžaduje transparentné a motivačné podmienky pre spoluprácu s akademickým prostredím a všetci spoločne potrebujeme profesionálne zázemie a služby podporujúce našu spoluprácu. Vynaloženou energiou a zanietením všetkých zainteresovaných partnerov na príprave projektu CNIC, aj s následnou podporou relevantných rezortov: MŠVVaŠ SR, MIRRI, MH, MZ môžeme hlavné ciele projektu naplniť“  dodal na záver stretnutia rektor UPJŠ, prof. Sovák.


Študuj na UPJŠ