Prejsť na obsah

Výročie a slávnostný podpis Magna Charta Universitatum v Bologni

2minút, 11sekúnd

Magna Charta Observatory každoročne organizuje medzinárodnú konferenciu zameranú na riešenie aktuálnych výziev pri presadzovaní základných hodnôt a zodpovednej služby spoločnosti. Súčasťou je slávnostné podpísanie Magna Charta Universitatum rektormi univerzít. Tohtoročná konferencia a slávnostný ceremoniál sa konali 14. až 16. septembra 2022 na Univerzite v Bologni. Za UPJŠ v Košiciach sa zúčastnili rektor prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc., prorektorka doc. Ing. Silvia Ručinská, PhD. a prorektor prof. PaedDr. Martin Pekár, PhD.

Magna Charta Universitatum bola prvýkrát podpísaná 388 rektormi v roku 1988 za prítomnosti viacerých politických lídrov a významných predstaviteľov spoločnosti pri príležitosti 900. výročia Bolonskej univerzity. Následne bola revidovaná v roku 2020 s cieľom reflektovania zmien vo svete, ktorým univerzity čelili, a podpory poslania a činnosti univerzít na medzinárodnej úrovni. V súčasnosti ju podpísalo viac ako 950 lídrov univerzít z celého sveta.
 
Témou konferencie MCO 2022 sú univerzity angažujúce sa v spoločnosti v turbulentných časoch.
Program konferencie poskytol účastníkom možnosť zapojiť sa do širokej škály cielených diskusií v malých skupinách, ale aj do rozsiahlejších diskusií, ktoré viedli známi medzinárodní rečníci.
 
Konferencia je každoročne určená pre vedúcich predstaviteľov univerzít a ich zástupcov, vysokoškolských odborníkov a študentov, politikov a všetky zainteresované strany v oblasti vysokoškolského vzdelávania z rôznych sektorov.  Cieľom konferencie je umožniť zástupcom univerzít efektívnejšie reagovať na výzvy, ktorým čelia, predvídať a posilniť schopnosť presadzovať základné hodnoty v prospech svojich študentov, spoločnosti a univerzitných komunít.

Posledný deň konferencie bol ukončený slávnostným ceremoniálom podpisu Magna Charta univerzitami, ktoré sa zaviazali k dodržiavaniu princípov Universitatum. „Podpisom Magna Charta Universitatum sa UPJŠ v Košiciach zaviazala k trom základným princípom. Prvým je nezávislosť, výskum a vzdelávanie musia byť intelektuálne a morálne nezávislé od politického vplyvu a ekonomických záujmov. Druhý princíp sa týka neoddeliteľnosti vzdelávania od výskumu a zapojenia študentov do výskumu a hľadania poznatkov už počas štúdia. Tretí princíp identifikuje univerzity ako miesto pre slobodný výskum a diskusiu, miesto podporujúce otvorenosť dialógu s jasným odmietaním intolerancie,“ objasnil prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc.


Študuj na UPJŠ