Prejsť na obsah

VEDOU zabi NUDU – vedecko populárne prednášky pre stredoškolákov

1minút, 18sekúnd

Prírodovedecká fakulta pripravila ponuku pre študentov stredných škôl v čase konania písomných maturitných skúšok. Populárno náučne prednášky, ktoré mladých ľudí určite nebudú nudiť a zaujmú, sa uskutočnia dňa 

15. marca 2022 ONLINE v čase od 9.00 hod. do 11. 00 hod.

» ONLINE prednášky « 

na Facebooku

Anotácie k prednáškam 
9:00-10:00         Kreatívne násobenie matíc – Mgr. Marián Dvorský 

Absolvent Prírodovedeckej fakulty, bývalý zamestnanec centrály Google v Kalifornii, momentálne pracuje pre Košickú firmu MATSUKO na holografickej komunikácií, predstaví svoju profesionálnu dráhu a využitie matematiky v dátových analýzach. Ukážeme si ako možno pomocou násobenia matíc vytvoriť úplne nové umelecké dielo. Začneme krátkym úvodom do neurónových sietí, povieme si niečo o veľkých dátach a o trénovaní veľkých sietí, vysvetlíme ako fungujú generatívne siete a upozorníme na to, čo na nás môže číhať v budúcnosti.

♦  

10:00-11:00        Mimozemšťania medzi nami – doc. RNDr. Peter Pristaš, PhD. 

Na Zemi žijú mikroorganizmy v rôznych aj vo veľmi extrémnych podmienkach bez prístupu kyslíka, či svetla. Mikrobiológ, riaditeľ Ústavu biologických a ekologických vied PF UPJŠ  vysvetlí ako na základe  životných potrieb a fungovania takýchto foriem života môžeme usudzovať o existencii života mimo našej planéty.

——————————————————————————————
Ku každej prednáške sa uskutoční 10 minútová diskusia
 


Študuj na UPJŠ