Prejsť na obsah

Medzinárodná matematická súťaž Náboj

1minút, 34sekúnd

Už v 17 európskych mestách sa v piatok 22.3.2019 uskutoční medzinárodná matematická súťaž pre stredoškolákov s názvom NÁBOJ. Košická časť súťaže je posledných osem rokov organizovaná študentami a doktorandmi Ústavu matematických vied PF UPJŠ v Košiciach ako aj dobrovoľníkmi z OZ STROM.  

Uskutoční sa na pôde Gymnázia Alejová 1 v čase od 11.30 h do 13.30 h. Súťažiaci sa počas dvojhodinového časového limitu snažia vyriešiť čo najviac zaujímavých matematických úloh. Nie sú to tradičné školské úlohy. Na ich vyriešenie je potrebná predovšetkým kreativita, šikovnosť, schopnosť pozrieť sa na úlohu netradičným spôsobom, ale aj schopnosti podporujúce analytické myslenie.

Za 22 rokov svojej existencie sa súťaž rozšírila z Bratislavy do ďalších deviatich európskych krajín a tento rok v nej bude súťažiť takmer 5000 stredoškolákov vo viac ako 1000 tímoch. V Košiciach to bude 50 tímov a takmer 250 súťažiacich. Tento rok sa Náboj uskutoční okrem Bratislavy aj v mestách Košice, Praha, Opava, Budapešť, Vesprém, Varšava, Krakov, Vroclav, Białystok, Linz, Passau, Zürich, Cambridge, Edinburgh, Konstanca a Novosibirsk.

Matematický Náboj má aj svoju fyzikálnu verziu, ktorú posledné 2 roky spoluorganizuje na Slovensku aj Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach a koná sa zvyčajne v novembri. Okrem týchto „Nábojov“ a predmetových olympiád fakulta spoluorganizuje viacero súťaží v prírodných vedách, matematike a informatike ako pre žiakov základných, tak aj pre žiakov stredných škôl, prostredníctvom ktorých podporuje rozvoj ich odborných vedomostí  ako aj mäkkých zručností.

Viac informácií o súťaži sa nachádza na stránke https://math.naboj.org


Študuj na UPJŠ