Prejsť na obsah

Poslená rozlúčka s profesorom Kudelom

2minút, 54sekúnd

 

  05. 09. 1946 Ostrava 
20. 01. 2019 Košice

Posledná rozlúčka s významnou osobnosťou košického, ale aj svetového kozmického výskumu, profesorom Kudelom sa uskutoční 25. januára 2019. I keď vo svojej hlavnej činnosti sa venoval vedeckej práci v oblasti kozmickej fyziky na ÚEF SAV v Košiciach, prispel výraznou mierou k pedagogickej činnosti na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ, Katedre jadrovej a subjadrovej fyziky, kde bol  zodpovedný za zameranie Kozmická fyzika v rámci magisterského i doktorandského štúdia.

Prof. Ing. Karel Kudela, DrSc. bol jedným zo zakladateľov vedeckého smeru kozmická fyzika na ÚEF SAV v Košiciach, kde pracoval od roku 1971. Zaoberal sa najmä výskumom energetických častíc v kozme a nízkoenergetického kozmického žiarenia. Bol hlavným vedeckým koordinátorom viacerých fyzikálnych experimentov na vesmírnych satelitoch ako aj pozemných meraní kozmického žiarenia v observatóriu SAV na Lomnickom štíte. Významne prispel k poznaniu špecifických oblastí dynamiky energetických častíc v magnetosfére Zeme a heliosfére, k potvrdeniu odozvy slnečných neutrónov na zemskom povrchu počas slnečných erupcií, ako aj k potvrdeniu súvislostí medzi kozmickým počasím a nízkoenergetickým kozmickým žiarením a aj k mnohým ďalším hodnotným vedeckým výstupom v oblasti kozmickej fyziky.

Napriek tomu, že vo svojej hlavnej činnosti sa venoval vedeckej práci v oblasti kozmickej fyziky na ÚEF SAV, prispel výraznou mierou k pedagogickej činnosti na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ, Katedre jadrovej a subjadrovej fyziky, kde bol  zodpovedný za zameranie Kozmická fyzika v rámci magisterského i doktorandského štúdia. Bol erudovaným a zanieteným pedagógom. Na Ústave fyzikálnych vied PF UPJŠ v Košiciach dlhé roky nezištne prednášal študentom bakalárskeho a magisterského štúdia predmety: Fyzika plazmy a Kozmické žiarenie a viedol diplomové a ŠVOČ práce.  V doktorandskom štúdiu viedol prednášky s tematikou Energetické častice a heliosféra, Energetické častice a magnetosféry, Plazma v kozme a Vybrané problémy z kozmickej fyziky. Ostatné roky sa aktívne zapojil do prednáškovej činnosti pre zahraničných študentov v rámci medzinárodného programu Erazmus. Profesor Kudela  vychoval viacero doktorandov, ktorí získali renomé aj v zahraničí. K pedagogickej práci pristupoval veľmi seriózne a vo vzťahu k študentom bol vždy korektný.

Je spoluautorom  viac ako 250 originálnych vedeckých publikácií. Na pôde Košíc organizoval viaceré vedecké konferencie svetového významu a prednášal na pozvanie na mnohých zahraničných vedeckých podujatiach. Bol členom viacerých vedeckých výborov významných svetových sympózií, dlhoročným predsedom národného výboru COSPAR (Committee on SPAce Research), členom IAA (International Academy of Astronautics). Zastával funkciu predsedu vedeckej rady na ÚEF SAV a bol členom vedeckých rád viacerých partnerských inštitúcií.

Bol vedúcim mnohých vedeckých projektov VEGA, APVT, APVV, COST, INTAS, 6RP a 7RP ako aj partnerského pracoviska európskych štrukturálnych fondov – Centrum komických výskumov: vplyvy kozmického počasia.

Získal významné ocenenia:  zlatá medaila SAV (2011), zvolený za člena IAA (International Academy of Astronautics) v oblasti Basic Science (2012), zlatá medaila PF UPJŠ (2013).

Od roku 2012 bol členom Učenej spoločnosti SAV.

Česť jeho pamiatke!


Študuj na UPJŠ