Prejsť na obsah

Naši vedci robia špičkovú vedu – Vedec roka 2023

2minút, 28sekúnd

Tohto roku sa konal už 27. ročník oceňovania významných slovenských vedeckých osobností zo všetkých oblastí vedy a techniky – Vedec roka SR, ktorý každoročne vyhlasujú Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia viedZväz slovenských vedeckotechnických spoločností.

Cieľom podujatia Vedec roka SR je profesionálne a spoločensky vyzdvihnúť najvýznamnejšie osobnosti vedeckého života, ako aj najlepšie dosiahnuté výsledky vo vede a výskume na Slovensku.

21. mája 2024 sa v priestoroch Moyzesovej siene Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave konalo slávnostné odovzdávanie ocenenia Vedec roka SR za rok 2023.

Hodnotiaca komisia vybrala spomedzi 48 nominácií päť vedeckých osobností, ktoré získali ocenenie v nasledujúcich kategóriách:

  • Vedec roka/Vedkyňa roka
  • Mladý vedecký pracovník/Mladá vedecká pracovníčka
  • Inovátor roka/Inovátorka roka
  • Technológ roka/Technologička roka
  • Osobnosť medzinárodnej spolupráce

Prvé dve ocenenia získali vedci z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Vedcom roka 2023 sa stal profesor Martin Orendáč z Ústavu fyzikálnych vied a cenu Mladá vedecká pracovníčka získala doktorka Ivana Šišoláková z Ústavu chemických vied. 

prof. Ing. Martin Orendáč, DrSc.

Ocenenie Vedec roka 2023 získal za významný vedecký prínos v oblasti molekulového a nízkorozmerného magnetizmu, multidisciplinárnej oblasti, ktorá spája fyziku, chémiu, materiálovú vedu a kvantové technológie, a za jeho rozsiahlu publikačnú činnosť v prestížnych karentovaných časopisoch a grantovú úspešnosť. Profesor Orendáč zároveň prispel k rozvoju experimentálnej základne v oblasti veľmi nízkych teplôt, zaviedol metodiku elektrónovej paramagnetickej rezonancie na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a vedie oddelenie fyziky nízkych teplôt, ktorého infraštruktúru využívajú aj externí používatelia zo Slovenska a zahraničia.

RNDr. Ivana Šišoláková, PhD.

Cenu Mladá vedecká pracovníčka získala za budovanie významnej medzinárodnej spolupráce a spolupráce so súkromným sektorom a za významný prínos v oblasti výskumu neenzymatických elektrochemických senzorov ako nových diagnostických metód.
Venuje sa vývoju elektrochemických senzorov na diagnostiku ochorení. Počas pandémie koronavírusu sa jej výskum orientoval primárne na vývoj senzorov na diagnostiku vírusových ochorení. V roku 2021 bola finalistkou ESET Science Award a tím EDEVIR, ktorého je súčasťou, sa stal vedecko-technickým tímom roka 2021. V súčasnosti je lídrom medzinárodného projektu TERRITORY, ktorého konzorcium je zložené zo zahraničných univerzít a firiem.

Našim oceneným vedcom srdečne gratulujeme!



Študuj na UPJŠ