Prejsť na obsah

Štúdium

2minút, 45sekúnd

V súčasnosti Ústav geografie poskytuje bakalárske, magisterské a doktorandské študijné programy. Počas štúdia sa študenti majú možnosť oboznámiť a pracovať s modernými zariadeniami, ktoré sú v našich laboratóriách. Súčasťou štúdia Ústavu geografie sú exkurzie a terénne praktiká.

Na bakalárskom stupni je možné študovať jednoodborový študijný program Geografia a medziodborový študijný program Geografia s ďalším predmetom (podľa ponuky). Štúdium na bakalárskom stupni je viac všeobecné a ponúka študentom možnosť oboznámiť sa s čiastkovými geografickými disciplínami.

Medziodborové štúdium je určené primárne pre študentov, ktorí sa chcú profilovať na magisterskom stupni ako učitelia geografie (v kombinácii s ďalším predmetom). Medziodborové štúdium však umožňuje študentom aj možnosť pokračovať na magisterskom stupni v jednoodborovom štúdiu geografie (resp. druhého predmetu z kombinácie).

Informácie o medziodborových študijných programoch

Magisterský stupeň je zameraný na prehĺbenie teoretických a metodologických aspektov geografie a geoinformatiky a na ich aplikáciu v praxi. Na Ústave geografie sa od akademického roku 2015/2016 otvoril nový študijný program Geografia a geoinformatika.

Štúdium na magisterskom stupni je otvorené pre všetkých záujemcov, ktorí úspešne absolvovali štúdium geografie alebo príbuzného odboru (napr. informatika) aj na iných univerzitách. Tento študijný program pozostáva z povinného bloku predmetov, ktorý absolvujú všetci študenti spolu a povinne-voliteľného bloku predmetov, z ktorého si študenti zvolia predmety podľa svojej špecializácie zameranej buď na geografiu alebo geoinformatiku. Učiteľské štúdium na magisterskom stupni pripravuje študentov na prax pedagóga.

Doktorandský študijný program Geoinformatika a diaľkový prieskum Zeme je jediný študijný program v odbore Vedy o Zemi na Slovensku. Ústav geografie má vynikajúce personálne a materiálne predpoklady na realizáciu tohto študijného programu. Pre úspešnú realizáciu doktorandského štúdia je nevyhnutný kvalitný medzinárodný výskum. Ústav geografie realizuje viacero výskumných projektov, garanti a pracovníci publikujú v kvalitných zahraničných časopisoch.

Študenti sú od začiatku štúdia zapojení do výskumných projektov ústavu, aktívne sa podieľajú na publikačnej činnosti. Pracujú s najmodernejšími technológiami. Svoje výsledky majú možnosť prezentovať na domácich a zahraničných konferenciách. Podporujeme zbieranie zahraničných skúseností formou Erasmus+ pobytov, ktoré sú cielené na získanie nových skúseností a osobných kontaktov. Štúdium je štvorročné, rozdelené na študijnú a vedeckú časť, ktorá však začína už od prvého ročníka. V študijnej časti sa študenti pravidelne stretávajú s garantmi štúdia a ďalšími odborníkmi, aby si doplnili svoje poznatky a najmä konzultovali riešenie svojich výskumných tém.


Študuj na UPJŠ