Prejsť na obsah

Stretnutie dekana fakulty so zástupcami Slovenskej advokátskej komory

1minút, 19sekúnd

Na pôde Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach sa v pondelok 22.2.2021 uskutočnilo stretnutie dekana fakulty Miroslava Štrkolca s predsedom Slovenskej advokátskej komory Viliamom Karasom a podpredsedami Jánom Kutanom, Ondrejom Laciakom a Tomášom Illéšom.

Témou stretnutia a diskusie bolo vzdelávanie budúcich právnikov a spolupráca fakulty s advokátskou komorou. Inštitúcie majú už takmer dva roky podpísanú dohodu – memorandum o spolupráci. Predmetom dohody podpísanej 25. apríla 2019 je spolupráca v oblasti vzdelávania, vedy, výskumu a prípravy absolventov práva na ich povolanie a rozvoj klinického právneho vzdelávania, v rámci ktorého študenti Právnickej fakulty realizujú pod odborným dohľadom vybrané právno-aplikačné aktivity. Táto spolupráca bude od najbližšieho akademického roku 2021/2022 vyjadrená aj kooperáciou pri realizácii nového predmetu: Študentská právna poradňa pre obyvateľov Mesta Košice.

Ďalšou témou stretnutia bol aj návrh novej súdnej mapy, ktorý Slovenská advokátska komora v legislatívnom procese pripomienkovala viacerými zásadnými pripomienkami, z ktorých mnohé rezonujú aj na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach. Diskutujúci sa zhodli, že na jednej strane nová súdna mapa prináša závažné zmeny, ktorých idea mala byť tvorená v širokej odbornej diskusii strán ktorých sa dotkne, na druhej strane niektoré zámery očisty justície sú síce v materiáli deklarované, avšak ich naplnenie z navrhovaných opatrení nevyplýva.


Študuj na UPJŠ