Prejsť na obsah

Podporujeme Výzvu Rady vysokých škôl na protest proti novele vysokoškolského zákona

2minút, 6sekúnd

Vážení členovia akademickej obce Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach,

Rada vysokých škôl Slovenskej republiky (RVŠ), na svojom zasadnutí 9.2.2022 skoncipovala výzvu k akademickým senátom jednotlivých vysokých škôl a ich fakúlt na symbolické prerušenie výučby dňa 21. 2. 2022 s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na aktuálnu novelu zákona o vysokých školách, ktorá je v legislatívnom procese (ZVŠ). Výzva RVŠ k prerušeniu výučby je založená na tom, že počas tvorby a pripomienkovania novely zákona o vysokých školách boli zohľadnené požiadavky vysokoškolských reprezentácií na udržanie nezávislosti akademickej samosprávy a jej autonómie len čiastočne (plné znenie výzvy RVŠ). Ďalšie požiadavky týkajúce sa najmä samosprávneho usporiadania vysokých škôl a ich fakúlt neboli zohľadnené.

Akademický senát Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na svojom zasadnutí 14.2.2022 uznesením č. 48/2022 vyjadril podporu Výzve Rady vysokých škôl Slovenskej republiky akademickým senátom fakúlt a vysokých škôl zo dňa 9.2.2022 a to v bodoch, ktorými sa žiada v návrhu novely ZVŠ ponechať:
– zákonnú úpravu samosprávy na úrovni fakúlt tak, aby kandidáta na dekana volil akademický senát fakulty, 
– rozhodovanie o metodike rozpisu dotácie, rozpočte verejnej vysokej školy a o nakladaní s jej majetkom aj v kompetencii akademického senátu verejnej vysokej školy 
– stanovenie kritérií v oblasti pedagogickej a tvorivej činnosti na obsadzovanie pracovných miest vysokoškolských učiteľov v kompetencii vysokej školy v súlade s jej vnútorným systémom kvality.   

Na znak pripojenia sa k výzve RVŠ týmto vyzývame akademickú obec, aby v rámci výučby 21.2.2022 učitelia a študenti Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach slobodne a otvorene diskutovali aj o zmysle a význame akademických práv a slobôd, samosprávnom usporiadaní vysokých škôl a ich fakúlt a význame orgánov akademickej samosprávy pre napĺňanie poslania a úloh vysokých škôl. 

 

doc. JUDr. Miroslav Štrkolec, PhD. JUDr. Jozef Sábo, PhD.
dekan fakulty predseda akademického senátu fakulty

 


Študuj na UPJŠ