Prejsť na obsah

Študenti Športu a rekreácie UPJŠ v Košiciach rozdávali radosť z pohybu

1minút, 48sekúnd

Mnohí študenti odboru Šport a rekreácia si reálne uvedomujú, že svet okolo nás nie je jednotvárny. Pohyb a radosť z pohybu potrebuje každý bez rozdielu. Na ulici denne stretávame ľudí, ktorým život v niečom ubral, ale v niečom inom zase pridal. Niektoré postihy sú viditeľné, niektoré sú však skryté hlboko v srdci človeka.

Ústav telesnej výchovy a športu zastúpený  Mgr. Zuzanou Küchelovou, PhD. a desiatimi študentmi bakalárskeho štúdia Šport a rekreácia na základe nadviazanej spolupráce so školami, ktoré sa venujú žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, 14. októbra 2019 podali pomocnú ruku pri organizovaní VII. ročníka Školského maratónu v behu, stolnom tenise a tanci v Spojenej škole na Vojenskej ulici v Košiciach.

V takýchto školách vzdelávajú a vychovávajú žiakov s mentálnym a viacnásobným postihnutím či autizmom. Naši študenti  sa aktívne zapájali do jednotlivých súťažných disciplín. Pomáhali na športových stanovištiach. Počítali odbehnuté kolá a aj sami sa aktívne zúčastnili behu. Trať sa skladala z dvoch samostatných okruhov. Náročnejšieho a jednoduchšieho. Týmto spôsobom tak pomohli deťom spoločne s ich rodičmi a študentmi gymnázia na Poštovej ulici k prekonaniu dosiahnutých rekordov z predošlých rokov a odbehli neuveriteľných 274 km. Študenti Športu a rekreácie už od roku 2013 participujú ako dobrovoľníci na rôznych športových akciách spomínanej Spojenej školy.

Organizovaním športových a kultúrnych podujatí sa vytvárajú príležitosti, cez ktoré spoznávajú aj tieto deti bežné radosti plné pekných emócií a športových zážitkov. A naši študenti môžu takouto príležitosťou privoňať k práci s hendikepovanými deťmi, zistiť, aká náročná je táto práca na konci ktorej, ale ostáva nezabudnuteľný hrejivý pocit.

     Mgr. Zuzana Küchelová, PhD.
Ústav telesnej výchovy a športu UPJŠ


Študuj na UPJŠ