Prejsť na obsah

CNIC podpísalo Memorandum o porozumení so spoločnosťou Tachyum

1minút, 30sekúnd

Košický klaster nového priemyslu – Cassovia New Industry Cluster (CNIC) podpísal dňa 5. novembra 2021 na pôde Technologického a inovačného parku TIP-UPJŠ Memorandum o porozumení so slovensko-americkou spoločnosťou Tachyum s.r.o. Memorandum o porozumení podpísal  za CNIC predseda predstavenstva CNIC, prof. RNDr. Pavol Miškovský, DrSc. a za spoločnosť Tachyum s.r.o. spoluzakladateľ a CEO,  Ing. Radoslav Danilák, PhD. Stretnutia sa zúčastnili aj Mgr. Roman Oros za CNIC a Róbert Cisár, Business Development manažér za Tachyum. 

Podpísaním Memoranda o porozumení obe strany vyjadrili záujem o spoluprácu a napĺňanie spoločných cieľov v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu a technického rozvoja. Memorandum podporuje spoluprácu v oblasti umelej inteligencie a vysokovýkonnej výpočtovej techniky a vytvára tak priestor na spoluprácu so súkromným sektorom a vedou.

Predmetom memoranda je aj záujem o vybudovanie vysokovýkonnej výpočtovej infraštruktúry a umiestnenie superpočítača na východnom Slovensku. Tým by sa zvýšila ekonomická úroveň regiónu, zamestnanosť, a zároveň by sa zviditeľnil región aj na medzinárodnej úrovni a vzrástla by jeho konkurencieschopnosť.

Cieľom CNIC a spoločnosti Tachyum je hľadať prienik v oblasti kvantových, vodíkových technológií, biovedy, progresívnych materiálov, zelenej energetiky prostredníctvom rámca AI (Artificial Intelligence) a jej prenosu do priemyselných technológií.
Veríme, že efektívna spolupráca medzi CNIC a firmou Tachyum vytvorí inovatívne podmienky a priláka ďalších high-tech investorov do regiónu, prinesie nové príležitosti a následne povedie k rastu zamestnanosti a zlepšeniu kvality života v regióne. 
 


Študuj na UPJŠ