Prejsť na obsah

TIP-UPJŠ je súčasťou projektu EIT HEI Initiative: InnoChange

2minút, 7sekúnd

Univerzita Loránda Eötvöse v Budapešti (ELTE) s podporou Európskeho inštitútu  pre inovácie a  technológie (EIT) rozbieha nový projekt pre rozvoj inovácií a podnikateľskej kultúry na úrovni vysokých škôl a TIP UPJŠ bude jedným z partnerov.
Hlavným cieľom projektu InnoChange: Podpora zmeny a budovanie kapacity v prospech inovatívnych a podnikateľských univerzít (InnoChange: Driving Change and Capacity Building Towards Innovative, Entrepreneurial Universities) je zvýšiť kapacitu vysokých škôl v oblasti inovácií a podnikania a tak preklenúť medzeru medzi teóriou a praxou. Projekt InnoChange má posilniť integráciu a angažovanie univerzít do  inovačných ekosystémov strednej a východnej Európy.

Realizácia tejto vízie si vyžaduje nasledovné špecifické kroky:
–    Príprava a zlepšenie učebných osnov pre podporu podnikania a inovácií a súvisiacich školení  učiteľov;
–    Posilnenie podnikateľského  ducha  medzi akademickými a neakademickými zamestnancami za účelom  vytvorenia udržateľných podnikateľských komunít na úrovni vysokých škôl;
–    Podpora interných inovačných plánov vysokých škôl a predstavenie nového modelu manažmentu inovácií;
–    Pozitívne motivovať študentov pre kariéru v podnikaní.

ELTE, ako vedúca univerzita, spolupracuje na tomto projekte s nasledujúcimi partnermi:
–    Babeș-Bolyai University (Rumunsko)
–    Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ)
–    Startup Wise Guys Foundation (Estónsko)
–    Heriot-Watt University (Veľká Británia)
–    Plovdiv University Paisii Hilendarski (Bulharsko)

UPJŠ spolu so svojím pracoviskom TIP-UPJŠ sa bude podieľať na diseminácii poznatkov nadobudnutých v oblasti inovácií a podnikania. TIP-UPJŠ priloží ruku k dielu svojimi skúsenosťami s transferom technológií nadobudnutých prostredníctvom start-up inkubátor programov, skautingu a spoluprác s rôznymi high-tech spoločnosťami.
Projekt je rozdelený do dvoch fáz – pilotná fáza začala v lete 2021 a bude trvať do konca roka. Počas tejto fázy sa zúčastnení partneri, ich zamestnanci a študenti oboznámia s problematikou a začnú budovať základy pre podnikateľskú komunitu vysokých škôl. Druhá fáza začne v januári 2022 a bude trvať do júla 2023. Vo svojej podstate bude čerpať z poznatkov nadobudnutých počas fázy 1, ktoré s pomocou zaškolených akademických a neakademických zamestnancov budú aplikované na vyššej praktickej úrovni.

 


Študuj na UPJŠ