Prejsť na obsah

Založenie Košického klastra nového priemyslu

2minút, 2sekúnd

Dňa 04. 08. 2021 boli v zrkadlovej sále Košického samosprávneho kraja podpísané zakladateľské zmluvy Inovačného centra Košického kraja (ICKK) a Košického klastra nového priemyslu – Cassovia New Industry Cluster (CNIC), ktorých  zakladateľmi sú tri košické univerzity – Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Technická univerzita v Košiciach a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, mesto Košice a Košický samosprávny kraj. Okrem akademického sektora a samosprávy v ňom participujú aj Cassovia Discovery Park, Slovenská akadémia vied a Univerzitná nemocnica L. Pasteura.

Vzájomná spolupráca univerzít UPJŠ, TUKE a UVLF ich ďalej kvalitatívne posunie nielen na slovenskej úrovni, ale aj na tej medzinárodnej. V spolupráci s mestom a krajom bude možné vytvoriť moderné univerzitné prostredie, ktoré priláka nielen študentov, ale aj nové talenty a firmy zaujímajúce sa o inovácie v oblasti vedy a výskumu.
„Plánované stavebné investície majú za cieľ zatraktívniť prostredie našich univerzít tak, ako to vidíme vo vyspelom svete. Veríme, že sa dožijeme nielen stabilizácie  študentov a absolventov našich škôl, ale že budeme lákadlom pre príchod mladých ľudí zo Slovenska aj Európy,“ uviedol rektor UPJŠ Pavol Sovák.

Cieľom Inovačného centra Košického kraja (ICKK) a Košického klastra nového priemyslu (CNIC), ktorý je jeho pilotným projektom, je vytvorenie nových pracovných miest, podpora inovácií, zvýšenie životnej úrovne a teda celkový nárast ekonomiky v regióne.

Podpisom zakladateľských zmlúv sa členovia zaväzujú vytvoriť nový priemysel v regióne východného Slovenska a spolupracovať v oblasti vedy a nových technológií a vytvoriť tak moderné a kvalitné prostredie pre vznik inovatívnych high-tech spoločností expandujúcich do zahraničia s nadväznosťou na rozvoj sociálnych oblastí vrátane zdravého životného štýlu a starostlivosti o starnúcu populáciu. 

Kľúčovú rolu bude zohrávať prepojenie akademického a podnikateľského prostredia a vytvorenie optimálnych podmienok pre vznik start-upov zameraných na inovácie, nové technológie, produkty a služby. Súčasťou projektu sú investície do vedeckej infraštruktúry a univerzitných areálov.
 


Študuj na UPJŠ