Prejsť na obsah

Erasmus + mobilita na Univerzite v Sassari

2minút, 48sekúnd

V júli sa kolegyne z TIP-UPJŠ – Ing. Zuzana Svoreňová, prevádzková riaditeľka a Mgr. Slavomíra Hrabovská, marketing a PR manažérka zúčastnili programu Erasmus + Staff Training Mobility a navštívili Universita Degli Study di Sassari v Taliansku. Cieľom programu bola návšteva partnerskej univerzity v Sassari a vzájomná výmena informácií a skúseností medzi jednotlivými oddeleniami v oblasti marketingu, PR, ekonomických procesov, technologického transferu. 

Mgr. Hrabovská informovala kolegov z Univerzity v Sassari o projekte Košický klaster nového priemyslu a predstavila jednotlivé výskumné centrá CNIC.

Zástupca z International Relations Office – Felice Langiu predstavil univerzitu v Sassari, jednotlivé priestory rektorátu, fakúlt a pracovísk. Universita Degli Study di Sassari bola založená v roku 1558 Alessiom Fontanom, významným obyvateľom mesta Sassari. Na univerzite študuje viac než 10 tisíc študentov a pôsobí 700 akademických zamestnancov.

Francesco Meloni, vedúci Transferu technológií (tzv. Third Mission) informoval o aktivitách univerzitného inkubátora a Transferu technológií. Medzi hlavné činnosti Transferu technológií patria – komunikácia a podpora, diseminácia podnikovej kultúry a ochrana a spravovanie duševného vlastníctva, podpora pri zakladaní start-upov, skauting, biznis plánovanie, networking, rozvíjanie partnerstiev medzi SMEs a regionálny rozvoj, projektové plánovanie a podpora riadenia.

Andrea Melis z FabLab predstavil laboratórium rýchleho prototypovania a digitálnej výroby. Svoje služby poskytujú výskumným pracovníkom, študentom a tiež externým používateľom laboratória.

Inkubátor CUBACT na univerzite je určený predovšetkým pre výskumných pracovníkov z univerzity v Sassari, ale taktiež je otvorený inovatívnym nápadom začínajúcich podnikateľov mimo akadémie. Poskytuje dva typy služieb:  predinkubácia a inkubácia.

Predinkubácia:  poskytuje priestory a služby pre coworking a školenia na podporu vzniku a rastu novej spoločnosti pretavením podnikateľského nápadu do obchodného modelu. Súčasťou fázy je vytvorenie biznis plánu, audit, overenie udržateľnosti projektu a obchodné a právne poradenstvo. 

Inkubácia: poskytuje založeným firmám (spin-offy, start-upy) s vysokým inovatívnym potenciálom reálnu a virtuálnu platformu, priestory, hardvérové a softvérové vybavenie, spoločné priestory na školenia a networking. 

Spoločnosti, ktoré už boli založené a registrované na Sardínii, môžu požiadať o prístup k inkubačným službám na obdobie 2 rokov odo dňa podpisu zmluvy.

V inkubátore sa momentálne nachádza sedem start-upov, ktorým Transfer technológií poskytuje aktuálne podporu v podnikaní. Start-upy v inkubátore sa zameriavajú najmä na informačné technológie, životné prostredie a klímu, poľnohospodárstvo a výrobu potravín, energetiku, biotechnológie a šport.

Na záver mobility Stefania Bagella a Giampaolo Dore predstavili univerzitné vedecké múzeum MUNISS, kde sú vystavené vzorky vedeckých exponátov z jednotlivých oblastí – fyziky, medicíny, botaniky, mineralógie, zoológie, veterinárneho lekárstva a entomológie. Múzeum zobrazuje historické vedecké zbierky Univerzity v Sassari. V súčasnosti prebieha výstavba nových väčších priestorov múzea, kde budú vystavené všetky vedecké zbierky (cca 4000-5000), ktoré má univerzita k dispozícii.
 


Študuj na UPJŠ