Prejsť na obsah

Stretnutie predstavenstva CNIC s podpredsedníčkou vlády SR, Veronikou Remišovou

3minút, 33sekúnd

Začiatkom októbra privítal rektor UPJŠ v Košiciach, prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc. na pôde rektorátu členov predstavenstva Košického klastra nového priemyslu – Cassovia New Industry Cluster (CNIC) a delegácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR). Stretnutia sa zúčastnili podpredsedníčka vlády SR a ministerka MIRRI SR, Mgr. art. Veronika Remišová, ArtD., M.A., Ing. Dušan Velič, DrSc., štátny tajomník MIRRI SR, JUDr. Ján Magušin, riaditeľ kancelárie ministra a ďalší zástupcovia ministerstva z Oddelenia komunikácie. Za partnerov CNIC sa zúčastnili prof. RNDr. Pavol Miškovský, DrSc., predseda predstavenstva CNIC, Mgr. Roman Oros, vedúci Obchodného a marketingového centra CNIC, doc. JUDr. Renáta Bačárová, PhD., LL.M., vedúca Centra transferu technológií CNIC, prof. Ing. Radovan Hudák PhD., prorektor Technickej univerzity v Košiciach, doc. MVDr. Mangesh Bhide,PhD. vedúci Laboratória biomedicínskej mikrobiológie a imunológie, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, prof. RNDr. Peter Samuely, DrSc., podpredseda Slovenskej akadémie vied pre vedu, výskum a inovácie, Ján Slávik, MBA, generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice, Mgr. Marcel Gibóda, námestník primátora mesta Košice, Ing. Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja, Ing. Dominik Hakulin, PhD., konateľ Cassovia Discovery Park s.r.o. a Ing. Jaroslav Polaček, primátor mesta Košice.

Prof. Miškovský odprezentoval zástupcom ministerstva víziu, ciele a udržateľnosť projektu Košický klaster nového priemyslu. Projekt bol konzultovaný a pozitívne hodnotený expertmi z Joint Research Centre v Bruseli a Svetovou Bankou. Hlavným cieľom CNIC je posunúť ekonomickú úroveň celého regiónu na dvojnásobnú úroveň (50%). Dôraz kladie na „deep technológie“, ale aj spoločenské vedy a kvalitu života. 

„Úzka spolupráca univerzít a súkromného sektora nielen zabráni odchodu mladých ľudí tzv.“brain drain“, ale priláka do regiónu nových ľudí. Chceme vytvoriť také podmienky, aby sem prišli nielen slovenské, ale aj zahraničné firmy. CNIC je prierezový projekt a dotýka sa všetkých oblastí obsiahnutých v Modernom a úspešnom Slovensku, a to veda, výskum a inovácie, zelená ekonomika, zdravie, vzdelávanie a digitalizácia. Cieľom Slovenska je dostať sa do roku 2030 do skupiny tzv. silných inovátorov, a práve toto je aj jeden z hlavných cieľov CNIC,“ uviedol prof. Miškovský

„Inovácie v regiónoch sú pre nás mimoriadne dôležité a univerzity vnímame ako „driver“ inovácií.  Som presvedčená, že aj vďaka tomuto projektu majú Košice najlepšie predpoklady stať sa inovačným lídrom Slovenska. Je dôležité, aby bol do CNIC aktívne zapojený aj súkromný sektor,“ uviedla ministerka a vicepremiérka Veronika Remišová.

„V súčasnosti sme podpísali viacero Memoránd a porozumení a máme rozbehnutých niekoľko ďalších jednaní s firmami. Prelomovou časťou dohôd bolo ponúknuť týmto firmám benefity, ktorými sú prenájom infraštruktúry, excelentný výskum, a expertov v danej oblasti, v ktorej nachádzame prienik s inovačným programom a vieme im tak ušetriť náklady“, uviedol Mgr. Oros. 

„Náš vklad do CNIC za súkromný sektor je výstavba ďalšieho centra, ktoré je momentálne v štádiu výstavby. Už v tejto časti sme na obsadenosti 60% nových firiem, ktoré budú fungovať v tomto regióne a prispejú k rastu nových miest a HDP. Našim cieľom je získať potrebnú infraštruktúru, aby sme ju dokázali poskytnúť firmám, kvôli čomu tu prišli“, zdôraznil Dr. Hakulin z Cassovia Discovery Park.
Rektor UPJŠ, prof. Sovák na záver uviedol: „Momentálne prebiehajú intenzívne rokovania s MŠVVaŠ SR, MH SR, MIRRI SR, MZ SR. Len spoločným úsilím, spoluprácou verejného a súkromného sektora a podporou vlády sme schopní naplniť ciele CNIC a posunúť tento región vpred.“ 


Študuj na UPJŠ