Prejsť na obsah

Stretnutie zástupcov CNIC a Tachyum

2minút, 3sekúnd

Dňa 11.10.2021 sa na pôde TIP-UPJŠ stretli zástupcovia firmy Tachyum, združenia Košický klaster nového priemyslu (CNIC) a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Stretnutia sa zúčastnili Dr. Radoslav Danilák, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Tachyum, Robert Cisár, Business Development manager Tachyum, Ing. Slavomír Maťašovský , AI architekt Tachyum, prof. RNDr. Pavol Miškovský, DrSc., predseda predstavenstva CNIC, Mgr. Roman Oros, vedúci Oddelenia obchodu a marketingu CNIC, Mgr. Barbora Liptáková, Business Specialist CNIC a Bc. Ivan Drienik, poradca štátneho tajomníka MŠVVaŠ SR. 

Hlavným bodom programu stretnutia bola potenciálna spolupráca medzi spoločnosťou Tachyum a združením CNIC. Prof. Miškovský predstavil ciele CNIC s dôrazom nielen na transfer technológií, ale aj efektívnu spoluprácu so súkromným sektorom. Mgr. Oros vysvetlil, že portfólio CNIC ponúka možnosť zdieľania infraštruktúry na výskum s privátnym sektorom, vytvorenie priemyselných doktorátov, ľudské zdroje z výskumu pre inovačné projekty v súkromnom sektore a štátnu pomoc.

Spoločnosť Tachyum s vývojovými centrami na Slovensku a v USA vyvíja vysoko výkonný, univerzálny procesorový čip na spracovanie dát, umelú inteligenciu (AI) a superpočítače (High Performance Computing – HPC). Zástupcovia firmy Tachyum informovali členov CNIC o schválení projektu financovania najmodernejšieho superpočítača na národnej a EÚ úrovni. V prípade úspešnosti projektu sa naskytne možnosť replikácie inými štátmi.  

Predmetom diskusie bol záujem o investovanie a umiestnenie superpočítača na východnom Slovensku. Tým by sa zvýšila ekonomická úroveň regiónu, zároveň by sa zviditeľnil región aj na medzinárodnej úrovni a vzrástla by jeho konkurencieschopnosť.

Faktory, ktoré je potrebné brať do úvahy sú energetická náročnosť, veľkosť priestoru na umiestnenie superpočítača (cca veľkosť rodinného domu), pripojenie na sieť a schvaľovací proces.

Obe strany vyjadrili vysoký záujem o spoluprácu. Zástupcovia sa dohodli na ďalších krokoch v procese nadväzovania spolupráce, a to spísanie a schválenie memoranda o vzájomnej spolupráci medzi CNIC a Tachyum. Bc. Drienik taktiež prisľúbil koordináciu a rokovania so štátnymi tajomníkmi. CNIC zdôraznilo taktiež potrebu riešenia dopadu tejto technológie na spoločnosť.
 


Študuj na UPJŠ