Prejsť na obsah

Úspech projektu CIB v oblasti paleontológie v Uzbekistane

1minút, 26sekúnd

Doc. RNDr. Martinovi Kundrátovi, PhD. z Centra interdisciplinárnych biovied, TIP-UPJŠ sa podarilo po vyše dvoch rokoch realizovať v období od 22. septembra – 12. októbra 2021 v Uzbekistane projekt hľadania ostatkov dinosaurov v spolupráci s partnermi zo Štátneho geologického múzea v Taškente. Tento projekt sa podarilo zrealizovať aj vďaka podpore zo strany veľvyslanectva Slovenskej republiky v Taškent a v spolupráci s partnermi zo Štátneho geologického múzea v Taškente.
Terénne výskumné práce sa uskutočnili v lokalite Džarrakuduk v navoiskej oblasti. Projekt s názvom The Central Asiatic Paleontological Heritage: The Prehistoric Silk Road  má v budúcnosti predpoklad rozšírenia do ďalších krajín regiónu Strednej Ázie a môže prispieť v oblasti skvalitňovania vedy, školstva a múzejníctva, rozvoja turizmu, ako aj riešenia globálnych klimatických a biodiverzitných zmien vo vývoji života na Zemi.
Túto prvú spoločnú slovensko-uzbeckú vedeckú aktivitu podporilo aj UNESCO prostredníctvom Centra pre stredodoázijské štúdie  v Samarkande. 

Tento výskum bol financovaný Agentúrou na podporu výskumu a vývoja prostredníctvom grantu APVV-018-251.
 

Slovenský výskumný expedičný tím tvorili:

Doc. Martin Kundrát – Centrum interdisciplinarnych biovied TIP Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach – vedúci projektu
Dr. Rastislav Milovský – Ústav vied o Zemi SAV – pracovisko Banská Bystrica 
Mgr. Juraj Šurka – Ústav vied o Zemi SAV – pracovisko Banská Bystrica
Dr. Mario Olšavský – Štátny geologický ústav Dionýza Štúra – pracovisko Banská Bystrica,  
M.Sc. Damien Martin – Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
 


Študuj na UPJŠ