Prejsť na obsah

Charakteristika MŠ

2minút, 21sekúnd

Materská škola Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach otvára svoje brány pre deti 1. septembra 2024. História univerzity siaha až do druhej polovice 17. storočia avšak história materskej školy sa práve začína písať.

Našim cieľom je vytvárať pre deti podmienky pre tvorivo humanistickú výchovu a vzdelávanie s dôrazom na rozvoj kľúčových kompetencií pre 21. storočie a rešpektujúcich psychickú a fyzickú oblasť každého dieťaťa.

Pri vyslovení názvu univerzity sa každému vybaví silná, stabilná a uznávaná inštitúcia s dlhou históriou a pevným miestom v 21. storočí. Preto pri názve materskej školy sme chceli zachovať iniciály, z ktorých sa zrodilo UPeJeŠko.

UPeJeŠko je jednotriedna materská škola s maximálnym počtom detí 25, ktorých výchova a vzdelávanie sa realizuje v priestoroch navrhnutých a usporiadaných pre tieto účely.

Ciele a poslania materskej školy:

  • Využívať vo výchovno-vzdelávacom procese alternatívne a aktivujúce metódy, prvky a didaktické pomôcky zamerané na rozvoj gramotnosti, komunikačných zručností, matematického, informačného a logického myslenia.
  • Mať na zreteli rôzne potreby, záujmy detí, ich predpoklady, nadanie a schopnosti na rôzne oblasti a jazykové schopnosti.
  • Poskytnúť deťom kontakt s cudzími jazykmi.
  • Podporovať vývin detí cez zážitkové učenie, skúmanie, objavovanie, manipulovanie.
  • Využiť podnetné prostredie univerzity v spolupráci s jednotlivými fakultami ako možnosť kognitívneho obohatenia detí.
  • Formovať u detí návyky súvisiace so zdravým životným štýlom, budovať u nich podvedomie o potrebe ochrany vlastného zdravia, zdravia ostatných i životného prostredia vo všeobecnosti.
  • Aktívnym zapájaním rodičov do aktivít školy prenášať myšlienky materskej školy aj do rodín.

Ciele výchovy a vzdelávania sú v súlade s cieľmi Štátneho vzdelávacieho programu pre predprimárne vzdelávanie v materských školách a prispôsobené zameraniu a podmienkam materskej školy. Materská škola utvára predpoklady na dosiahnutie optimálnej kognitívnej, senzomotorickej a sociálno-emocionálnej úrovne ako základ na školské vzdelávanie v základnej škole.

Materská škola Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Výdajná školská jedáleň Moyzesova 9, boli rozhodnutím Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky zaradené do siete škôl a školských zariadení.


Rekonštrukcia priestorov prevádzky materskej školy bola podporená rozvojovým projektom Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky „Materská škola pri UPJŠ“, č. 007UPJŠ-2-1/2021.



Študuj na UPJŠ