Prejsť na obsah

Projekt EURIDICE

2minút, 48sekúnd

EURopean Inclusive education for Digital society, social Innovation and global CitizEnship

EURIDICE 

Projekt EURIDICE si kladie za cieľ priviesť Európu do digitálnej budúcnosti vzdelávaním novej generácie inovátorov a lídrov s pokročilými digitálnymi zručnosťami prispôsobenými na spoločenskú transformáciu a globálne občianstvo. EURIDICE sa zameriava na podporu talentov, ktorí rozumejú prienikom medzi spoločnosťou a technológiami, čím zodpovedne a inkluzívne poháňajú inovácie zamerané na človeka. 

Ciele EURIDICE: Projekt sa zameriava na interdisciplinárne vzdelávanie v pokročilých digitálnych technológiách, s cieľom vychovať absolventov zdatných v oblastiach ako AI, strojové učenie, dátová veda a kybernetická bezpečnosť. Tieto technické zručnosti sú však doplnené poznatkami z práva, humanitných vied, spoločenských vied a ekonómie, aby sa zabezpečilo komplexné pochopenie digitálnej krajiny. 

Vzdelávacie programy: EURIDICE ponúka tri hlavné vzdelávacie programy zamerané na magisterských študentov, akademických učiteľov a pracujúcich profesionálov. Kurzy sú navrhnuté tak, aby boli praktické a založené na výzvach, podporujúc kombináciu technickej zdatnosti a porozumenia navzájom súvisiacich sociálno-technických otázok, ako sú etické dôsledky AI a digitálna inklúzia. 

Inovácie vo vzdelávaní: EURIDICE zavádza vzdelávacie inovácie, ako je Európsky prístup k mikro kreditom, čím zabezpečuje kvalitu a prenositeľnosť kvalifikácií. Navyše používa nový koncept výučby, ktorý kombinuje osobnú interakciu s rozsahom online vzdelávania, čím sa prispôsobuje post-covid vzdelávaciemu prostrediu. 

Spolupráca a osvetová činnosť: Projekt je postavený na konzorciu rôznych univerzít a výskumných inštitúcií po celej Európe a podporuje spolupracujúce prostredie. Spája rôzne akademické odbornosti a zdôrazňuje silné spojenia s priemyslom a spoločenskými inštitúciami pre komplexný vzdelávací prístup. 

Výsledok: Absolventi EURIDICE budú pripravení zastávať vedúce pozície v rôznych sektoroch, riadiť digitálnu transformáciu s vyváženým pochopením technologických schopností a spoločenských potrieb, a tým prispievať k spravodlivej, inkluzívnej a demokratickej digitálnej spoločnosti v Európe a za jej hranicami. 

Projekt digitálnej inovácie: EURIDICE sa nielen zameriava na vzdelávanie o digitálnych inováciách, ale samotný projekt tiež stelesňuje inovácie prostredníctvom svojho interdisciplinárneho, výzvou založeného prístupu a kombinácie prezenčného a online vzdelávania. Týmto spôsobom sa EURIDICE snaží prekonať digitálnu priepasť a podporovať budúcnosť, kde technológie sú v súlade s ľudskými hodnotami a spoločenským blaho.

Schéma: DIGITAL EUROPE

Výzva: DIGITAL-2022-SKILLS-03-SPECIALISED-EDU 

Realizácia projetu: 1. 1. 2024 – 31. 12. 2027 

Odborný garant za UPJŠ: prof. PaedDr. Martin Pekár, PhD. 

Viac tu:
EURIDICE – EURopean Inclusive education for Digital society, social Innovation and global CitizEnship 

Konzorcium:

  1. Vrije Universiteit Amsterdam (koordinátor) 
  2. UNIVERSITAET INNSBRUCK 
  3. UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI 
  4. UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH 
  5. COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL 
  6. V. N. Karazin Kharkiv National University 
  7. TECHNISCHE UNIVERSITAET WIEN 
  8. FUNDACIO PRIVADA INSTITUT DE FORMACIO CONTINUA DE LA UNIVERSITAET DE BARCELONA et al.