Prejsť na obsah

Medici pripravili ďalší Ružový október zameraný na ženské zdravie

1minút, 21sekúnd

    Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach organizujú v sobotu 19. októbra 2019 v košickom Auparku v poradí už piaty ročník podujatia zameraného na ženské zdravie  Ružový október, v rámci ktorého budú v infostánku prístupnom širokej verejnosti v čase od 9. do 18.  hodiny informovať o rakovine prsníka a krčka maternice.
    „Našou ambíciou je osloviť a presvedčiť čo najviac žien, aby nezanedbávali prevenciu ženských onkologických ochorení, ku ktorej patrí predovšetkým samovyšetrovanie prsníkov, pravidelné mamografické vyšetrenia a preventívne gynekologické prehliadky,“ hovorí organizátorka podujatia, študentka 4. ročníka všeobecného lekárstva Lekárskej fakulty UPJŠ Anna Sláviková.
    Cieľom študentov je zvýšiť povedomie žien o možnostiach prevencie a ukázať im správnu techniku samovyšetrenia prsníkov, pričom ho budú prakticky demonštrovať na silikónovom modeli prsníka. Samovyšetrenie totiž predstavuje jednoduchú a skutočne účinnú metódu, ktorá môže pomôcť včas odhaliť rakovinu objavením nebezpečnej hrčky v prsníku.
    Podujatie organizuje Klub reprodukčného zdravia Spolku medikov mesta Košice. Medici budú okrem praktickej demonštrácie rozdávať osloveným ženám aj brožúrky s informáciami o rakovine prsníka a krčka maternice a pripínať im ružovú stužku na znak solidarity s onkologickými pacientkami. Veria, že aj tento rok sa im podarí v rámci Ružového októbra osloviť v nákupnom centre stovky žien a upriamiť ich pozornosť na ženské zdravie a prevenciu.


Študuj na UPJŠ