Prejsť na obsah

Gratulujeme novým profesorkám z UPJŠ LF!

6minút, 0sekúnd

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v stredu 12. apríla 2023 tridsaťdva nových profesorov vysokých škôl, medzi ktorými boli aj tri profesorky z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.
Titul „profesor“ získala:

docentka MUDr. Mária Pallayová, PhD., univerzitná profesorka z Ústavu lekárskej fyziológie UPJŠ LF v odbore „normálna a patologická fyziológia“
docentka MUDr. Kvetoslava Rimárová, CSc., univerzitná profesorka z Ústavu verejného zdravotníctva a hygieny UPJŠ LF v odbore „verejné zdravotníctvo
docentka MUDr. Jarmila Szilasiová, PhD., univerzitná profesorka z Neurologickej kliniky UPJŠ LF a UNLP Košice v odbore „neurológia“

Našim novým profesorkám srdečne gratulujeme!

Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom príhovore konštatovala, že profesorský titul prináša prestíž, ale aj väčší diel zodpovednosti a zdôraznila, že noví profesori a profesorky tiež ovplyvňujú spôsob, akým vníma akademický svet laická verejnosť.
Viac:
prezident.sk
teraz.sk

* Prof. MUDr. Mária Pallayová, PhD.
ukončila vysokoškolské štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v odbore všeobecné lekárstvo v roku 2005 s vyznamenaním. Následne na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach po úspešnom absolvovaní doktorandského štúdia v roku 2008 získala titul PhD., v roku 2013 sa habilitovala na docentku a v roku 2023 bola vymenovaná za vysokoškolskú profesorku v odbore normálna a patologická fyziológia. Po ukončení špecializačného štúdia na Lekárskej fakulte UPJŠ v roku 2013 získala špecializáciu v odbore diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy. Aj vďaka získanej grantovej podpore absolvovala početné zahraničné stáže, kurzy a prestížne dlhodobé výskumné pobyty na popredných, špičkových svetových univerzitách, ku ktorým patrila Univerzita Johns Hopkins v Baltimore, Univerzita Weill Cornell Medicine v USA a v Katare, či Univerzita v Birminghame v Spojenom kráľovstve.
Profesorka Pallayová pôsobí od roku 2008 ako vysokoškolská pedagogička na Ústave lekárskej fyziológie Lekárskej fakulty UPJŠ a od roku 2022 aj ako lekárka na I. psychiatrickej klinike UPJŠ LF a UNLP v Košiciach. V rámci vedecko-výskumnej a klinickej činnosti sa zameriava najmä na výskum aktuálnych a interdisciplinárnych problémov v diabetológii, obezitológii, spánkovej medicíne a v psychiatrii. Inovatívne vedecké poznatky publikovala aj vo vysoko impaktovaných časopisoch registrovaných v svetových databázach. Je autorkou alebo spoluautorkou viac ako 160 vedeckých a odborných prác, ktoré boli citované viac ako 560-krát a majú významné implikácie pre klinickú prax, pre budúci výskum a pre rozvoj inovatívnych preventívno-diagnosticko-liečebných metód a postupov v medzinárodnom kontexte. Príkladom je využitie kontinuálneho monitorovania glukózy či skríning a liečba spánkového apnoe u ľudí s diabetom.
Profesorka Mária Pallayová je uznávanou odborníčkou, vedkyňou a autoritou – človekom s výnimočnými skúsenosťami a s veľkým srdcom pre študentov i pre pacientov, ktorým sa tiež venuje prednáškovou činnosťou v rámci dobrovoľj kariéry získala početné vysoko prestížne národné i medzinárodné ocenenia.

* Prof. MUDr. Kvetoslava Rimárová, CSc.
ukončila vysokoškolské štúdium na 3. Lekárskej fakulte Karlovej univerzity v Prahe v roku 1983 s cenou rektora a s vyznamenaním. Po ukončení vysokoškolského štúdia nastúpila na Lekársku fakultu UPJŠ v Košiciach a zároveň začala atestačnú cirkuláciu lekára v odbore „Hygiena a epidemiológia“. V roku 1996 získala titul kandidáta vied na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v študijnom odbore Hygiena. V rokoch 1983 – 2011 pôsobila ako asistentka a odborná asistentka na Ústave hygieny a epidemiológie Lekárskej fakulty UPJŠ a okrem výučby bola zodpovednou riešiteľkou mnohých VEGA a KEGA grantov a tak isto bola zodpovednou riešiteľkou medzinárodného grantu týkajúceho sa zdravia marginalizovaných rómskych komunít. V roku 2011 získala titul docentky na LF UPJŠ v odbore Verejné zdravotníctvo a od roku 2008 je prednostkou Ústavu verejného zdravotníctva a hygieny. Vo výskumnej činnosti sa venuje sa problematike verejného zdravotníctva, prevencie ochorení, sledovania základných rizikových a expozičných faktorov pôsobiacich na zdravie vybraných populačných skupín. Prof. MUDr. Kvetoslava Rimárová, CSc. má bohatú publikačnú činnosť, ktoré zahŕňa vedecké články, zároveň je autorkou niekoľkých monografií, skrípt, vysokoškolských učebníc v slovenskom aj aj v anglickom jazyku. Zároveň pôsobili ako evaluátor európskych projektov v rámci štipendií Maria Curie a programov Horizont.

* Prof. MUDr. Jarmila Szilasiová, PhD.
ukončila vysokoškolské štúdium na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach v odbore všeobecné lekárstvo v roku 1992. V tom istom roku začala pracovať ako lekárka na Neurologickej klinike Fakultnej nemocnice v Košiciach. V roku 1998 absolvovala atestáciu v odbore neurológia prvého a v roku 2002 druhého stupňa. Na Univerzite Komenského v Bratislave absolvovala doktorandské štúdium v oblasti neurológie, ktoré úspešne ukončila v roku 2005. Od roku 1998 pracovala ako odborná asistentka na Neurologickej klinike Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a UNLP Košice, kde pôsobí doteraz ako vysokoškolská pedagogička a tiež zástupkyňa prednostu pre pedagogickú činnosť.
Vedecko-pedagogický titul docenta jej bol udelený v roku 2011 na LF UK v Bratislave. Študentov Lekárskej fakulty v Košiciach, odborov všeobecného lekárstva ako aj zubného lekárstva a fyzioterapie, vzdeláva v odbore neurológia. Odborne sa venuje nielen výučbe študentov formou praktických cvičení a prednášok, je tiež lektorkou aj v špecializačnej príprave budúcich neurológov. V roku 2015 ukončila špecializačné štúdium na UPJŠ v Košiciach v odbore zdravotnícky manažment a financovanie. Na Neurologickej klinike sa venuje imunitne podmieneným chorobám centrálneho nervového systému, roztrúsenej skleróze a neuromyelitis optica.
Takmer 20 rokov sa venuje na ambulancii kliniky pacientom s roztrúsenou sklerózou a inými demyelinizačnými ochoreniami mozgu a miechy. Medzi jej najvýznamnejšiu publikačnú činnosť patrí spoluautorstvo a vydanie niekoľkých vysokoškolských učebníc neurológie a neurochirurgie pre študentov aj neurológov na Lekárskej fakulty UPJŠ. Je autorkou a spoluautorkou 3 monografií, 6 vysokoškolských učebníc, 207 vedeckých publikácií so 475 citáciami. Venuje sa vedeniu študentov v záverečných diplomových prácach, je školiteľkou lekárov v rámci doktorandského štúdia. Je recenzentkou a oponentkou mnohých dizertačných i habilitačných prác na Slovensku aj v Českej republike. Je členkou Slovenskej neurologickej spoločnosti a jej viacerých sekcií a tiež členkou Vedeckého Panelu Neuroimunológie Európskej Akadémie Neurológie.


Študuj na UPJŠ