Prejsť na obsah

Uskutočnilo sa stretnutie vedenia UPJŠ LF a SLK

2minút, 14sekúnd

V utorok 31. januára 2023 sa uskutočnilo rokovanie vedenia Lekárskej fakulty UPJŠ a Slovenskej lekárskej komory v záujme nadviazania užšej spolupráce, zintenzívnenia diskusie o odborných problémoch a kooperácie v rámci pripomienkového konania pri prijímaní legislatívnych zmien. Stretnutia za zúčastnili:

  • za UPJŠ LF dekan prof. MUDr. Peter Jarčuška, PhD., študijní prodekani prof. MUDr. Daniel Pella, PhD.; prof. MUDr. Želmíra Macejová, PhD., MPH; prof. MUDr. Peter Urdzík, PhD., MPH; MUDr. Peter Kizek, PhD., MHA, prodekanka pre granty, rozvoj a medzinárodné vzťahy prof. MVDr. Monika Halánová, PhD. a predseda akademického senátu doc. Ing. Jaroslav Majerník, PhD.
  • za SLK jej prezident MUDr. Pavel Oravec; viceprezident MUDr. Róbert Roland; členka prezídia MUDr. Valéria Vasiľová a MUDr. Ján Červeň, ml.

Vedenie Lekárskej fakulty UPJŠ a členovia SLK zhodne konštatovali, že pri prijímaní nových právnych noriem na Slovensku je nevyhnutná dôsledná kooperácia a diskusia odborných, akademických a ďalších spoločností, ktorých sa tieto zmeny týkajú. Diskutovali tiež o aktuálnej situácii v zdravotníctve s dôrazom na výrazný nedostatok lekárov v ambulantnej praxi aj v nemocniciach. Poukázali aj na možné riešenia situácie, vrátane otázok týkajúcich sa špecializačného rezidentského štúdia.

„S vedením Slovenskej lekárskej komory sme sa dohodli na pravidelných stretnutiach s cieľom užšej kooperácie, pričom našou spoločnou snahou je zlepšiť personálne podmienky v zdravotníctve a pritom zachovať vysokú kvalitu vzdelávania. Našim záujmom je dosiahnutie takej úpravy postgraduálneho vzdelávania lekárov v rámci špecializačného a rezidentského štúdia a pracovných podmienok v slovenských nemocniciach a ambulantnej sfére, aby mali naši absolventi záujem zostávať pracovať na Slovensku, resp. aby sa absolventi iných lekárskych fakúlt v zahraničí vracali pracovať na Slovensko,“ konštatoval v súvislosti so stretnutím dekan Lekárskej fakulty UPJŠ prof. MUDr. Peter Jarčuška, PhD.

Viceprezident SLK MUDr. Róbert Roland podotkol, že rokovanie vedenia UPJŠ LF a SLK definovalo styčné plochy na vzájomnú spoluprácu a potešujúce sú konsenzuálne postoje oboch strán.

Po rozhovore s vedením fakulty sa predstavitelia SLK stretli aj so študentami šiesteho ročníka všeobecného lekárstva, ktorých informovali o úlohe, význame a poslaní Slovenskej lekárskej komory a činnosti sekcie mladých lekárov v rámci SLK.


Študuj na UPJŠ