Prejsť na obsah

UPJŠ LF a UNLP spoločne prezentovali projekt roboticky asistovanej rehabilitácie

2minút, 27sekúnd

    V pondelok 12. decembra 2022 sa uskutočnila na Klinike fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a UNLP Košice tlačová konferencia, ktorej témou bola prezentácia výsledkov výskumu efektívnosti využitia roboticky asistovanej rehabilitácie pri liečbe pacientov v univerzitnej nemocnici. Päť prístrojov získala Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach vďaka projektu Robot-Assisted Rehabilitation (RARE) v partnerstve s Národným ústavom pre ochorenia pohybového aparátu v Budapešti. Umiestnené sú na KFBLR v Pavilóne zdravia na Rastislavovej ulici v Košiciach, kde pomáhajú liečiť pacientov s postihnutím hybnosti končatín po cievnej mozgovej príhode a zároveň slúžia na výskum, ktorý má overiť zlepšenie funkčnosti končatín a celkového stavu pacientov pri použití roboticky asistovanej rehabilitácie.
    Prítomné médiá informoval za Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a lekársku fakultu prorektor UPJŠ pre rozvoj a európsku problematiku prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD., prodekan pre vedeckovýskumnú činnosť UPJŠ LF doc. MUDr. Pavol Kristian, PhD. a prednosta Kliniky fyziatrie, balneológie a lekárskej rehabilitácie doc. MUDr. Peter Takáč, PhD., mim. prof.
    Za Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura sa vyjadril jej riaditeľ MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., MPH a zástupkyňa prednostu pre zdravotnícku činnosť MUDr. Ildikó Morochovičová, zdravotnícky manažér.
    Projekt je realizovaný prostredníctvom podpory z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, v rámci ktorého získala  UPJŠ finančný príspevok vo výške 149 344,15 €.
    „Cieľom cezhraničnej spolupráce v rámci projektu Robot – Assisted Rehabilitation je overiť benefity využitia roboticky asistovanej rehabilitácie pri liečbe pacientov po cievnej mozgovej príhode z pohľadu zlepšenia funkčnosti ich končatín aj celkového stavu a pozitívneho vplyvu na ich denné aktivity. Okrem očakávaných zdravotníckych a spoločenských prínosov projektu zahŕňajúcich skvalitnenie zdravotnej starostlivosti o pacientov po cievnej mozgovej príhode, zlepšenia ich celkového funkčného stavu a života, či zníženia ich zaťaženia liekmi i finančnej úspore na medikamentóznej liečbe, očakávame tiež prínosy v pedagogickej oblasti. Môže ísť nielen o implementáciu získaných poznatkov do praxe fyzioterapeutov, ale aj do pregraduálneho vysokoškolského štúdia fyzioterapie, ošetrovateľstva a všeobecného lekárstva na našej lekárskej fakulte, či integráciu vedeckých výstupov do postgraduálneho vzdelávania lekárov špecialistov fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie,“ konštatuje v súvislosti s projektom RARE dekan Lekárskej fakulty UPJŠ prof. MUDr. Peter Jarčuška, PhD.

    Viac


Študuj na UPJŠ