Prejsť na obsah

Prázdne posluchárne zaplnia malí študenti

2minút, 54sekúnd

 

    Na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach bude v utorok 13. júla 2021 živo, pretože, ju navštívi 48 detí základných škôl v rámci projektu Univerzita bez hraníc na UPJŠ 2021, ktorý má formu denného tábora. Účastníkov podujatia čaká na našej fakulte šesť zaujímavých aktivít.
 

  

  

    Na Ústave ošetrovateľstva sa oboznámia s „Hrdinami v akcii“, teda s jednotlivými zdravotníckymi profesiami, ktoré sa v čase pandémie COVID-19 podieľali na starostlivosti o pacientov v nemocniciach a sociálnych zariadeniach, či domácom prostredí. Naučia sa správny postup dezinfekcie rúk, aj navliekania a vyzliekania ochranných rukavíc a osvoja si používanie ďalších osobných ochranných pracovných pomôcok užitočných v boji s infekciami.
    Tajuplné mikróby – voľným okom neviditeľné baktérie – odhalia na Ústave lekárskej a klinickej mikrobiológie pri aktivite nazvanej „Kde na svete sú?“. Pozorovať ich budú pomocou mikroskopu, naučia sa mikroorganizmy očkovať na živnú pôdu v petriho misách a zistia, aké škodlivé, ale aj užitočné, môžu byť mikróby okolo nás.
    Na Ústave lekárskej a klinickej biochémie sa pri „Čarovaní s rastlinnými farbami“ dozvedia o existencií a význame rastlinných pigmentov ako sú chlorofily (ktoré okrem význame pre fotosyntézu rastlín pomáhajú čistiť krv), karotenoidy (chrániace bunky pred zápalmi) a flavonoidy (ktoré majú protizápalové, protivírusové a antioxidačné účinky). Účastníci UBH budú okrem iného prakticky pozorovať, že oranžové karotenoidy a zelené chlorofyly sú rozpustné v oleji, zatiaľ čo flavonoidy (antokyanín) sú rozpustné vo vode. Presvedčia sa, že fialové farbivo (antokyanín) prítomné v červenej kapuste je citlivé na okolité prostredie a experimentálne si vyskúšajú zmenu zafarbenia tohto farbiva za vzniku dúhových farieb v závislosti od kyslosti prostredia.
    O význame tráviacich enzýmov budú hovoriť na Ústave experimentálnej medicíny pri aktivite „Ako funguje naše trávenie“. Zistia, ako amylázy, lipázy a preoteázy pomáhajú pri spracovaní skonzumovanej potravy a získavaní potrebných živín a vyskúšajú si tiež niekoľko chemických pokusov, pri ktorých farebnými zmenami potvrdia prítomnosť niektorých látok prijímaných v našej potrebe, napríklad škrobu v zemiakoch a ovsených vločkách.
    Na záver dňa v rámci programu I. stomatologickej kliniky UPJŠ LF a UNLP „Pozrime sa na zúbky“ zistia, čo tvorí ľudský chrup, z čoho sa skladajú ľudské zuby a ako ich je možné správnou hygienou chrániť pred zubným povlakom a kazom, vrátane praktického nácviku ich čistenia klasickou zubnou kefkou, medzizubnou kefkou a dentálnou niťou. Tiež dozvedia ako sa dá „Zdravo jesť a zdravo žiť“, pričom im MUDr. Ivan Majerčák z Centra pre liečbu obezity vysvetlí, ako to v ľudskom organizme funguje s príjmom a výdajom energie, čo je považované za rizikové jedlo a čo za zdravú stravu, prečo je obezita choroba, aj ako sa dá liečiť.

    Účastníci Univerzity bez hraníc na UPJŠ v Košiciach sa na našej fakulte rozhodne majú na čo tešiť – a my sa tešíme na ich pozitívnu energiu a detskú zvedavosť!:)

 

 


Študuj na UPJŠ