Prejsť na obsah

Úspešné Nemecké jazykové dni na UPJŠ v Košiciach

1minút, 39sekúnd

Na pôde Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach sa 15. októbra 2024 uskutočnilo podujatie pre učiteľov nemčiny a ich žiakov s názvom „Deutsche Sprachtage“ (Dni nemčiny), ktoré bolo organizované v rámci spolupráce Katedry germanistiky Filozofickej fakulty UPJŠ a Goetheho inštitútu na Slovensku s podporou Veľvyslanectva Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave a Nadácie Volkswagen Slovakia.

Na slávnostnom otvorení podujatia sa zúčastnili prorektorka UPJŠ pre internacionalizáciu doc. Ing. Silvia Ručinská, PhD., univerzitná profesorka, dekanka Filozofickej fakulty UPJŠ prof. Mgr. Renáta Panocová, PhD., veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave Dr. Thomas Kurz, nemecký honorárny konzul pre regióny Košice a Prešov Ján Bodnár, riaditeľ Goetheho inštitútu na Slovensku Markus Huber a riaditeľka Rakúskeho kultúrneho fóra Sandra Diepenseifen.
Program sa začal panelovou diskusiou s predstaviteľmi renomovaných firiem, ktorí zdôraznili dôležitosť nemčiny pre úspech na pracovnom trhu v domácom aj medzinárodnom prostredí. Nasledovala prednáška a nadväzujúci workshop na tému využitia umelej inteligencie vo vyučovaní nemeckého jazyka pod vedením lektorky Goetheho inštitútu Christiane Bolte-Costabiei.
Paralelne sa konali modelové hodiny pre učiteľov so žiakmi, spojené s návštevou výstavy Komplett Kafka, ktorá je inštalovaná v Kultúrno-vzdelávacom centre Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach pri príležitosti 100. výročia narodenia Franza Kafku.
Poobedňajší blok programu tvorili interaktívna prednáška vedúcej Katedry germanistiky FF UPJŠ doc. PaedDr. Ingrid Puchalovej, PhD., o historickom význame nemeckého jazyka na Slovensku a prehliadka mesta formou geocachingu po stopách Nemcov a Rakúšanov pod vedením Dr. rer. pol. Michaely Kováčovej z Katedry germanistiky FF UPJŠ.

Mgr. Alexandra Popovičová, PhD.
Fotografie: Ing. Tomáš Polák
Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach


Študuj na UPJŠ