Prejsť na obsah

Za Oľgou Sabolovou (1945 – 2021)

1minút, 11sekúnd

 

S hlbokým zármutkom sme prijali správu o tom, že v nedeľu 31. januára 2021 nás navždy opustila naša vzácna kolegyňa, bývalá vedúca Katedry slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie doc. PhDr. Oľga Sabolová, CSc., mim. prof. Svoje kroky s Filozofickou fakultou UPJŠ spojila ešte v čase jej opätovného formovania, keď sa v neľahkom období ujala vedenia katedry a výrazne sa pričinila o jej súčasnú podobu a silné postavenie v rámci fakulty.

Pedagogická a vedeckovýskumná činnosť docentky Oľgy Sabolovej prezrádza jej obdivuhodný prehľad v dejinách slovenskej i svetovej literatúry. Vždy bola ľudská, ochotná pomôcť, zároveň prísna k sebe i k druhým, čo spätne zaiste ocenia mnohí tí, ktorí si spomínajú na jej prednášky či semináre a dnes ako učitelia odovzdávajú vedomosti ďalšej generácii.

Medzi jej významné aktivity patrí dlhoročná výchova zahraničných slovakistov v rámci letnej školy slovenského jazyka Studia Academica Slovaca. Nech cez náš dnešný smútok presvitá vedomie, že výsledky jej práce sa roky úročia prakticky na celom svete a že nepochybne bude patriť k tým, na ktorých sa nezabúda.

Olinka, ďakujeme. Česť Tvojej pamiatke!

prof. PhDr. Oľga Orosová, CSc.
dekanka FF UPJŠ

 


Študuj na UPJŠ