Prejsť na obsah

Na festivale vedy sme prezentovali zaujímavé oblasti výskumu na UPJŠ

1minút, 45sekúnd

Výskumní pracovníci UPJŠ v Košiciach z rôznych oblastí sa v piatok 27. septembra 2024 prezentovali na obľúbenom podujatí Európska noc vedy. Návštevníkom obchodných centier odhaľovali tajomný svet vedy v rámci obľúbeného podujatia celkovo v jedenástich stánkoch, aj štyrmi prednáškami a workshopom na zaujímavé témy z oblasti medicíny a zdravia či prírodných, technických, spoločenských, humanitných a športových vied.

Podujatie v košickej Optime otvorila prorektorka pre vedu, výskum a agendu projektov prof. RNDr. Renáta Oriňaková, DrSc., ktorá sa prihovorila návštevníkom slovami, že ich odborníci z UPJŠ spolu s vedeckými pracovníkmi ostatných košických univerzít a Slovenskej akadémie vied na festivale vedy radi presvedčia, že veda nie je vzdialená a nedostupná, ale naopak, je súčasťou nášho každodenného života, od technológií, ktoré používame, cez medicínu a ochranu životného prostredia až po prelomové objavy, ktoré formujú našu budúcnosť.

Veda je všade okolo nás a jej úlohou je robiť náš svet lepším miestom pre život. Dnes máte aj vy všetci príležitosť stať sa aspoň na chvíľu výskumníkmi a zistiť, že veda je nielen dôležitá, ale aj nesmierne zaujímavá a zábavná. A možno práve vy prídete s ďalším veľkým nápadom, ktorý zmení svet,“ poznamenala prorektorka Oriňaková a zaželala študentom a iným zvedavcom s chuťou objavovať, aby si užili skvelý deň plný vedy a získali mnoho obohacujúcich informácií.

Podujatie sa konalo od 9. do 21. hodiny a prilákalo k stánkom výskumníkov z UPJŠ v košickej Optime a popradskom Maxe stovky záujemcov o vedu, z časti ktorých azda vyrastie nová generácia úspešných bádateľov…


Študuj na UPJŠ