Prejsť na obsah

Rečníci a facilitátori

11minút, 37sekúnd

Selma Porobić, PhD.

Inštitucionálna Aurora koordinátorka (Univerzita Palackého v Olomouci)

Dr. Selma Porobić je medzinárodne uznávaná vedkyňa, ktorá publikovala o rôznych otázkach prierezových tém vzdelávania pri riešení globálnych nerovností, ľudských práv, spravodlivosti a budovaní mieru. Je držiteľkou doktorátu z migračných štúdií na Lundskej univerzite vo Švédsku a niekoľkých akademických diplomov z Americkej univerzity v Káhire, Fordhamskej univerzity v New Yorku a Oxfordskej univerzity vo Veľkej Británii. Má rozsiahle skúsenosti s akademickým manažmentom a pôsobí ako konzultantka vládnych vzdelávacích a výskumných agentúr v Spojenom kráľovstve, Škandinávii, stredovýchodnej Európe a na západnom Balkáne. Na rektorát Univerzity Palackého v Olomouci nastúpila v roku 2018 a odvtedy poskytuje vedeniu poradenstvo v oblasti vysokoškolskej politiky EÚ a riadi Iniciatívu európskych univerzít. V súčasnosti je inštitucionálnou koordinátorkou Aliancie Aurora a vedúcou kancelárie Aurora na Univerzite Palackého v Olomouci. Vedie Aurora Capacity Development Programme pre stredovýchodnú Európu a Centrum mierového vzdelávania aliancie Aurora na Karazin University na Ukrajine. Je tiež predsedníčkou pracovnej skupiny „Non-EU Partnerships“ ForEU 2, ktorá združuje 23 európskych univerzitných aliancií.

doc. Mgr. Pavlína Flajšarová, Ph.D.

Prodekanka pre zahraničné záležitosti (Univerzita Palackého v Olomouci)

Pavlína Flajšarová, PhD., docentka na Katedre anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v Českej republike a hosťujúca vedecká pracovníčka Fulbrightovho programu na The Catholic University of America, Washington, D.C. (2000), sa zaoberá výskumom viktoriánskej literatúry, anglofónnej poézie, diasporálnych štúdií a karibskej literatúry v angličtine. Vydala štyri vedecké monografie: The Bridge and the Eclipse: Metaphor in The Poetry of Samuel Taylor Coleridge (Palacký UP 2004), Poetry in Great Britain and Northern Ireland after 1945 (Uniprint 2007), Diaspora in the Fiction of Andrea Levy (2014), a Grace Nichols Universal and Diverse: Ethnicity in the Poetry and Fiction of Grace Nichols (Palacký UP 2016). O anglofónnej literatúre prednášala na medzinárodných konferenciách, publikovala množstvo článkov v recenzovaných časopisoch a prispela niekoľkými heslami do The Greenwood Encyclopedia of American Poets and Poetry (Greenwood Press, 2005) a The Literary Encyclopedia (online). Je spoluautorkou monografií o súčasnej škótskej beletrii a kanadskej literárnej histórii. Jej súčasným vedeckým záujmom je britská etnická a diasporická literatúra.

Prof. dr. Sharda Nandram

Vedúca Kancelárie pre diverzitu (Vrije Universiteit Amsterdam)

Prof. Sharda Nandram je vedúcou Kancelárie pre diverzitu na Vrije Universiteit Amsterdam. Je tiež riadnou profesorkou v odboroch podnikania a spirituality na Nyenrode Business Universiteit a riadnou profesorkou na Fakulte náboženstva a teológie na Vrije Universiteit Amsterdam, kde sa zaoberá hinduistickou spiritualitou a spoločnosťou. Okrem týchto funkcií je Sharda spoluzakladateľkou a konzultantkou v Praan Group a členkou riadiaceho výboru The European Spirituality in Economics and Society (SPES), výkonnou členkou divízie Management, Spirituality and Religion Academy of Management v úlohe zástupkyne vo výskumnej agende a pôsobí ako externá profesorka na Banasthali University v Jaipure v Indii.

Počas svojich 35 rokov skúseností v oblasti manažmentu, najmä v oblasti pracovnej a organizačnej psychológie, podnikania a organizačných inovácií si vybudovala intenzívny záujem o prierez manažmentu, spirituality, podnikania, organizačných inovácií a inklúzie.

Sharda má bakalárske a magisterské vzdelanie v odboroch psychológia a ekonómia. Doktorát získala v rámci odboru sociálnej psychológie. Študovala rôzne duchovné tradície a stelesnila niekoľko duchovných praktík tým, že sa ich učila autentickým spôsobom.

Prof. Puneet Bindlish

Profesor (Vrije Universiteit Amsterdam)

Dr. Puneet Bindlish je významný akademik so širokým zázemím v akademickom, priemyselnom a sociálnom sektore. V súčasnosti pôsobí ako pedagogický pracovník na Fakulte náboženstva a teológie na Vrije Universiteit v Amsterdame. Medzi jeho výskumné záujmy patria indigénne výskumné paradigmy, samoriadené organizácie, spiritualita a udržateľnosť. Puneetovu prácu charakterizuje hlboké odhodlanie skúmať priesečníky organizačnej stratégie a duchovnej starostlivosti so silným zameraním na rozmanitosť, inkluzívnosť a udržateľné postupy prostredníctvom spirituality.

Oleksandr Khyzhniak

Projektový manažér v Centre pre medzinárodnú spoluprácu (Vrije Universiteit Amsterdam)

Dr. Oleksandr Khyzhniak má dlhoročné skúsenosti s medzinárodnou spoluprácou, vzdelávaním v oblasti riadenia projektov a výskumom. Pri svojej práci uprednostňuje interdisciplinárny prístup. Získal dva magisterské tituly, jeden zo sociológie a druhý z medzinárodnej ekonomiky na Univerzite V. N. Karazina v Charkove (Ukrajina). V rámci doktorandského štúdia zameraného na otázky tolerancie absolvoval v roku 2009 stáž na Varšavskej univerzite (Poľsko) a v rámci postdoktorandského projektu v rokoch 2016 – 2017 stáž na Arielskej univerzite (Izrael).

Jeho prax je kombináciou vzdelávacej, výskumnej a riadiacej činnosti. V roku 2010 začal prednášať na Univerzite V. N. Karazina v Charkove. Vďaka svojim manažérskym, líderským a interkultúrnym zručnostiam sa stal vedúcim novovzniknutého Oddelenia medzinárodných vzťahov na Univerzite V. N. Karazina v Charkove (2018 – 2022), ktoré sa zameriava na zabezpečovanie medzinárodných mobilít, realizácie projektov (grantov) a nadväzovanie medzinárodných vzťahov.

Od roku 2022 pracuje na globálnych projektoch ako projektový manažér v Centre pre medzinárodnú spoluprácu na VU Amsterdam. Zameriava sa na realizáciu medzinárodných projektov v krajinách globálneho Juhu a rozvoj nových oblastí a možností v krajinách strednej Ázie a východného susedstva. Taktiež je inštitucionálnym koordinátorom Programu akademickej slobody na VU Amsterdam. Podieľa sa na činnosti Aurora University Alliance ako koordinátor programu rozvoja kapacít Aurora pre stredovýchodnú Európu a Aurora Karazin University Peace Education Hub na Ukrajine.

doc. Ing. Silvia Ručinská, PhD., univerzitná profesorka

Prorektorka pre internacionalizáciu (UPJŠ)

Doc. Silvia Ručinská je prorektorkou pre internacionalizáciu a vedúcou Katedry verejnej politiky a teórie verejnej správy na Fakulte verejnej správy UPJŠ. Publikovala viac ako 40 originálnych vedeckých prác a publikácií a zúčastnila sa na 15 vedeckých alebo profesionálnych projektov a výskumných úloh na národnej a medzinárodnej úrovni s dôrazom na rozvoj miest, verejnú politiku, modernizáciu a digitalizáciu verejnej správy, výstupne orientovaný verejný manažment a CAF. Je vedúcou projektu Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R) na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) a je zodpovedná za aktivity a projekty univerzity v súvislosti s Alianciou európskych univerzít Aurora.

JUDr. Ľudmila Elbert, PhD., univerzitná docentka

Prorektorka pre pregraduálne a celoživotné vzdelávanie (UPJŠ)

Ľudmila Elbert je prorektorkou pre pregraduálne a celoživotné vzdelávanie UPJŠ v Košiciach a zároveň členkou Ústavu medzinárodného práva a európskeho práva Právnickej fakulty. Zabezpečuje výučbu predmetov z medzinárodného práva verejného, ľudských práv a azylového práva, ako aj spojenia práva a umelej inteligencie, kde sa zameriava na autonómne zbraňové systémy. Nad rámec výučby pripravuje študentov na medzinárodné simulované súdne konania, najmä v oblasti azylového práva. Podieľal sa na riešení niekoľkých výskumných projektov, o.i. ako členka výskumnej skupiny „Migration Challenges – Legal Responses” v rámci Central European Professors’ Network 2023 či “Zelené ambície pre udržateľný rozvoj (Európska zelená dohoda v kontexte medzinárodného a vnútroštátneho práva)”. Absolvovala niekoľko výskumných a vzdelávacích pobytov na EUI vo Florencii (2013), Letnú univerzitu  kontinentálneho práva organizovanú Fondation pour le droit continental, Sorbonne, v Paríži (2012), či vzdelávacie mobility na Università degli Studi Mediterranea v Reggio Calabria (2019), L’Université Paris – Saclay v Paríži (2023) a Università degli Studi di Napoli Federico II v Neapole (2024).

prof. MUDr. Želmíra Macejová PhD., MPH

Prodekanka pre štúdium v študijnom programe všeobecné lekárstvo v anglickom jazyku LF (UPJŠ)

prof. MUDr. Želmíra Macejová, PhD je lekár – internista, so špecializáciou v reumatológii a pracuje na I. internej klinike UPJŠ LF a UNLP. Je členkou viacerých slovenských a zahraničných odborných spoločností, členkou Výboru Slovenskej reumatologickej spoločnosti a od roku 2018 prezidentkou Slovenskej reumatologickej spoločnosti. Ako pedagóg pôsobí na lekárskej fakulte už viac ako 25 rokov, vyučuje internú medicínu v pregraduálnom aj postgraduálnom stupni ako aj špecializáciu v reumatológii. Od roku 2014 je prodekankou na LF UPJŠ, do roku 2018 pôsobila ako prodekan pre štúdium v anglickom jazyku a medzinárodné vzťahy, následne sa stala študijnou prodekankou pre študentov študujúcich v slovenskom jazyku. Od roku 2023 je opäť prodekanka pre štúdium v študijnom programe všeobecné lekárstvo v anglickom jazyku. Má bohaté skúsenosti s prácou so študentmi z rôznych krajín, vzhľadom na to, že na LF UPJŠ študujú študenti z viac ako 50 krajín. Je autorkou viacerých publikácií v domácich a zahraničných časopisoch.

Mgr. Jozef Benka, PhD. et PhD.

Prodekan pre medzinárodné vzťahy FF (UPJŠ)

Jozef Benka je odborný asistent v odbore psychológia na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ). Absolvoval doktorandské štúdium na Univerzite v Groningene (Holandsko) v odbore Zdravoveda a na UPJŠ získal doktorát v odbore Sociálna psychológia. Je členom mnohých odborných inštitúcií v tejto oblasti a pravidelne pôsobí ako recenzent v prestížnych medzinárodných časopisoch.  Jeho výskumné záujmy sa zameriavajú najmä na motiváciu vo vzťahu ku kvalite života, psychickej pohode a správaniu súvisiacemu so zdravím. V súčasnosti zastáva funkciu prodekana pre medzinárodné vzťahy na Filozofickej fakulte UPJŠ.

PhDr. Eliška Zásadová, PhD.

Predsedníčka akademického senátu FVS (UPJŠ)

Eliška Zásadová, PhD. je odbornou asistentkou na Katedre sociálnych štúdií Fakulty verejnej správy UPJŠ. Oblasť jej vedeckého záujmu je zameraná na sociálne aspekty verejnej správy. Poskytuje vzdelávanie v oblasti sociológie, prezentačných zručností, komunikácie v organizácii, organizačného správania a kompetencií kapacít vo verejných inštitúciách. Je manažérkou projektu v rámci Grantov EHP a Nórska s názvom „Budúcnosť verejnej správy“, ktorý je zameraný na posilnenie medzinárodnej spolupráce medzi Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Fakultou verejnej správy, Charkovskou národnou univerzitou V. N. Karazina a Slovenským zborom ukrajinských študentov. Spoločné aktivity v rámci projektu sú zamerané na podporu integrity a zodpovednosti odborníkov vo verejnej správe v rámci mládeže. Doteraz publikovala viac ako 40 pôvodných vedeckých publikácií. Je tiež predsedníčkou akademického senátu Fakulty verejnej správy.

Mgr. Ing. Ingrid Madárová, PhD.

Lektorka slovenského jazyka pre zahraničných študentov a študentky CJP FF (UPJŠ)

Ingrid Madárová, PhD. vyštudovala odbor Slovenský jazyk a slovenská literatúra a Anglický jazyk a anglická literatúra magisterského štúdia na Filozofickej fakulte UPJŠ v Košiciach a odbor Financie, bankovníctvo a investovanie inžinierskeho štúdia na Ekonomickej fakulte TUKE v Košiciach. Doktorát získala v študijnom odbore Cudzie jazyky a kultúry. Okrem výučby anglického jazyka a slovenčiny ako cudzieho jazyka viac ako 15 rokov pracovala na viacerých pozíciách v medzinárodných a multinárodných výrobno-obchodných spoločnostiach v multikultúrnom prostredí. Od roku 2014 pracuje so zahraničnými študentmi na pozícii lektorky cudzích jazykov v Centre jazykovej prípravy FF UPJŠ. Špecializuje sa na vedenie interkultúrnych workshopov pre zahraničných študentov a zamestnancov UPJŠ – efektívna interkultúrna komunikácia v praxi.

Mathilde Chaumont

Členka Aurora Student Council (Université Pari-Est Créteil)

Mathilde Chaumont v súčasnosti pokračuje v magisterskom štúdiu v oblasti výskumu na Université Paris-Est Créteil po ukončení bakalárskeho štúdia v odbore administratíva a medzinárodné výmeny. Od minulého roka sa aktívne zapája do činnosti študentskej rady Aurora (Aurora Student Council – ASC), kde najprv pôsobila ako podpredsedníčka a teraz zastáva funkciu predsedníčky. Minulý rok participovala na spoločnej štúdii, ktorú uskutočnila ASC s cieľom identifikovať rôzne spôsoby, ako zvýšiť mieru diverzity a inklúzie v rámci univerzity. Výsledkom tohto úsilia bola správa predstavujúca osvedčené postupy, ktoré sa majú spoločne zaviesť.

Simona Gibalová

Členka Aurora Student Council (UPJŠ)

Simona Gibalová je študentkou 3. ročníka všeobecného lekárstva lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. V rámci Spolku medikov mesta Košice sa podieľa na organizácii viacerých podujatí v rámci Klubu detskej nádeje, Klubu verejného zdravia a Klubu zahraničných aktivít. Od roku 2023 je reprezentantkou UPJŠ v Aurora Student Council a podieľa sa na rozvoji medzinárodných študentských vzťahov medzi univerzitami.