Prejsť na obsah

Prezident SR vymenoval päť nových profesorov z UPJŠ

7minút, 42sekúnd

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini v stredu 28. augusta 2024 vymenoval 21 nových vysokoškolských profesoriek a profesorov, medzi ktorými sú aj naši kolegovia.

P. Pellegrini počas svojho príhovoru k novovymenovaným profesorom v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu poukázal na komplexnú povahu titulu profesora, ktorý vyjadruje nielen vysokú úroveň odborných schopností, ale reprezentuje aj morálne a ľudské kvality, ktoré spolu vytvárajú celkový profil osobnosti nosiacej tento titul.
Prezident uviedol, že všetkých nových profesorov spája spoločný menovateľ, ktorým je ich poslanie odovzdávať svoje poznatky a skúsenosti ďalším generáciám. „Výsledky vašej práce, ale aj pôsobenie vašich autorít, sú významné pre celú spoločnosť – tak odbornú, ako aj laickú,“ dodal. Poukázal aj na ilúziu rovnosti názorov v internetovom priestore a konštatoval, že sa už nediskutuje iba o názoroch či rôznych uhloch pohľadu na rovnakú vec, ale aj o vedeckých a overených faktoch.

Podľa hlavy štátu budúcnosť praje znalostnej ekonomike, odborom s vysokou pridanou hodnotou, využívaniu umelej inteligencie a ďalším novodobým fenoménom, ktoré označil za nové výzvy. „Vzdelanie, šikovnosť našich ľudí a ich odborná erudícia sú jednou z najcennejších strategických surovín, aké dnes Slovensko má. A vašou spoločnou úlohou je túto devízu všemožne podporiť a rozvinúť,“ dodal prezident s tým, že sú to práve vysokoškolskí profesori, ktorí majú možnosť posunúť spoločnosť ďalej a urobiť ju profesionálnejšou, vzdelanejšou a v konečnom dôsledku aj lepšou.

Menovacie dekréty si z rúk prezidenta prevzalo päť profesorov z UPJŠ v Košiciach:

prof. Mgr. Daniel Jancura, PhD., v odbore fyzika
Vysokoškolské štúdium v študijnom programe biofyzika úspešne ukončil v roku 1993 na Prírodovedeckej fakulte (PF) UPJŠ v Košiciach. V roku 1999 získal titul PhD. v odbore biofyzika na Matematicko-fyzikálnej fakulte UK v Bratislave a v roku 2009 mu bol udelený titul docent na PF UPJŠ v odbore biofyzika. V rokoch 1999-2002 absolvoval postdoktorandský pobyt na Katedre biochémie a bunkovej biológie Rice University v Houstone (USA). V roku 2002 nastúpil na Katedru biofyziky PF UPJŠ v Košiciach. V rokoch 2016-2023 bol vedúcim uvedenej katedry. Venuje sa problematike katalytického mechanizmu terminálnych oxidáz dýchacích reťazcov buniek ako aj vývoju transportných systémov liečiv. Je autorom a spoluautorom 67 vedeckých článkov evidovaných v databáze Web of Science, ktoré sú citované >860 – krát, H-index: 20. Participoval na mnohých medzinárodných a národných projektoch: 2 projekty v rámci 7. RP EÚ a H2020, 3 projekty NIH a 14 projektov slovenských grantových agentúr (APVV, VEGA). Bol zástupcom Slovenska v riadiacich výboroch dvoch COST projektov. Hlavný garant projektu OPENMED financovaného z prostriedkov ŠF EÚ (celkový rozpočet projektu 9 mil. Eur). Bol pozvaný na viaceré pozície v medzinárodne uznávaných inštitúciách: Katedra biochémie a bunkovej biológie, Rice University, Houston (USA), Instituto de Estructura de la Materia, CSIC, Madrid (Španielsko). Zakladateľ a garant študijného programu biofyzika na bakalárskom stupni štúdia na PF UPJŠ v Košiciach. Školiteľ štyroch (jeden v ko-tutoring programe) a spoluškoliteľ 6 úspešne obhájených PhD. študentov. Bývalý predseda Slovenskej biofyzikálnej spoločnosti (2018-2020).

prof. JUDr. Martina Jánošíková, Ph.D., v odbore teória a dejiny štátu a práva
Je absolventkou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Právnickej fakulty, ktorú ukončila v roku 1997 s vyznamenaním. So svojou alma mater spojila aj svoje profesijné pôsobenie. V roku 2002 nastúpila ako odborná asistentka na Katedru medzinárodného práva. Aktuálne je riaditeľkou Ústavu medzinárodného práva a európskeho práva. V roku 2010 ukončila doktorský študijný program na Univerzite Karlovej v Prahe, Právnickej fakulte a v roku 2014 jej bol udelený vedecko-pedagogický titul docentka v odbore „Teória a dejiny štátu a práva“ na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Právnickej fakulte. V svojej vedeckej a pedagogickej činnosti sa venuje problematike európskej integrácie z pohľadu práva, pričom sa zameriava hlavne na otázky vzťahov vnútroštátneho práva a práva Európskej únie a na problematiku využitia práva Európskej únie v aplikačnej praxi súdov Slovenskej republiky. Teoretické poznatky prepája s praktickými skúsenosťami získanými počas pôsobenia na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu v pozícii právnej poradkyne v kabinete generálneho advokáta, na Najvyššom správnom súde SR v pozícii prísediacej sudkyne v disciplinárnych senátoch a na Ústavnom súde SR v pozícii poradkyne. Je autorkou resp. spoluautorkou viacerých monografií a učebníc a množstva vedeckých a odborných prác v časopisoch.

prof. MUDr. Radoslav Morochovič, PhD., v odbore chirurgia
Vysokoškolské štúdium absolvoval v rokoch 1991 – 1997 v odbore všeobecné lekárstvo na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. V roku 2005 mu bol udelený titul PhD. v odbore chirurgia, titul docent získal v roku 2016 vo vednom odbore chirurgia. Na LF UPJŠ v Košiciach pôsobí od roku 1999. V rámci LF UPJŠ zodpovedá za výučbu predmetov chirurgia 4, urgentná medicína, 1. pomoc, úrazová chirurgia a ortopédia. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice pracoval od roku 2000 ako chirurg, od roku 2006 pracuje ako úrazový chirurg.
Pán profesor publikoval v niekoľkých vysokoškolských učebniciach vydaných v domácich vydavateľstvách, jeho odborné práce boli citované v zahraničných a domácich publikáciách registrovaných v citačných indexoch Web of Science a v databáze SCOPUS v počte 128.

prof. MUDr. Matej Škorvánek, PhD., v odbore neurológia
Vysokoškolské vzdelanie absolvoval v roku 2008 v odbore všeobecné lekárstvo (MUDr.) na Lekárskej fakulte UPJŠ, neskôr v roku 2014 získal dvojitý titul Philosophiae doctor (PhD.) v odbore neurológia na Lekárskej fakulte UPJŠ a na University of Groningen, Holandsko. Habilitovaný bol pán profesor v roku 2018 v odbore neurológia na tému Klinických aspektov vybraných nemotorických prejavov Parkinsonovej choroby. Od roku 2008 pôsobí na Neurologickej klinike LF UPJŠ a UNLP v Košiciach. Okrem toho absolvoval odborné stáže v Prahe, Londýne a Viedni. Pán profesor je zodpovedný za vedenie praktických cvičení a prednášok z predmetov neurológia a vedecká príprava. Je členom viacerých domácich aj zahraničných spoločností a expertných skupín. Okrem iných bol predsedom Európskej edukačnej komisie International Parkinson and Movement Disorder Society a v súčasnosti predsedá Scientific Evaluation Committee International Parkinson and Movement Disorder Society a Extrapyramidovej sekcii Slovenskej Neurologickej spoločnosti. Pán profesor je zakladateľom Centra pre zriedkavé extrapyramidové ochorenia v Košiciach a v súčasnosti je tiež projektovým lídrom Neuro misie zdravia SR. O vysokej odbornosti a profesionalite pána profesora svedčí bohatá publikačná činnosť v prestížnych zahraničných a domácich časopisoch (doteraz 116 vedeckých publikácií), ako aj vysoký počet ohlasov na vedeckú prácu, doposiaľ je registrovaných 1412 citácií v databázach WoS a Scopus, jeho H-index je 24.

prof. RNDr. Janka Vašková, PhD., v odbore antropológia
Je v súčasnosti prednostkou na Ústave lekárskej biológie LF UPJŠ v Košiciach. Po absolvovaní štúdia biológie 1993-1998 so špecializáciou v antropológii na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach, ukončila doktorandské štúdium v odbore antropológia na Fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej Univerzity v Prešove, kde jej v roku 2003 bol udelený titul PhD. Absolvovala študijný pobyt na Prírodovedeckej fakulte UK v Prahe, UK v Bratislave (2001) a Inštitúte farmaceutickej chémie, Lekárskej fakulty v Pécs, Maďarsku (2006, 2007, 2008). V roku 2016 habilitovala v odbore antropológia na Fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej Univerzity v Prešove a získala aj vedecký kvalifikačný stupeň IIa (2016). Je autorkou dvoch kapitol charakteru vedeckej monografie, 5/3 učebníc/kapitol v knihách, 5 učebný textov a 230 vedeckých prác (93 v databázach CC, WoS alebo Scopus). Jej práce boli citované 900 krát (663 v databáze WoS). Bola zodpovednou riešiteľkou projektu VEGA aj spoluriešiteľkou projektov (VEGA, ŠF EÚ). Viedla 5 doktorandov v študijnom programe klinická biochémia a 1 v študijnom programe antropológia. Venovala sa účinkom látok s antioxidačnými a prooxidačnými vlastnosťami na organizmus ako aj hodnoteniu úspešnosti liečby a prognózy pacientov detekciou zmien vybraných antioxidačných markerov.

Zdroj: prezident.sk


Študuj na UPJŠ