Prejsť na obsah

Chorus Universitatis Šafarikianae oslavuje 10 rokov od svojho založenia

2minút, 24sekúnd

Pri príležitosti 10. výročia vzniku univerzitného zmiešaného speváckeho zboru Chorus Universitatis Šafarikianae bolo pripravených niekoľko podujatí.
V máji zbor reprezentoval univerzitu na medzinárodnom festivale zborov Cantate Toscana 2024 ďaleko od domova v Taliansku.
Slávnostný koncert pri príležitosti osláv 10. výročia vzniku zboru sa uskutoční na jeseň tohto roku. Chorus Universitatis Šafarikianae vystúpi spolu s hosťami z Prahy zborom Piccolo coro & Piccola orchestra.

Zborový víkend v Toskánsku pod záštitou Music & Friends trval od 9. do 12. mája 2024. Program bol naozaj pestrý, okrem vystúpenia na dvoch koncertoch členky a členovia zboru strávili jeden deň vo Florencii a druhý v Siene, kde absolvovali prehliadky miest so sprievodcom. Chorus Universitatis Šafarikianae spolu s ďalšími tromi zbormi z Talianska a Rakúska vystúpili na koncerte, ktorý sa konal 10. mája 2024 večer v Anglikánskom kostole sv. Marka vo Florencii v Taliansku. Pod vedením zbormajsterky Mgr. Jany Havrilovej zbor zaspieval sedem piesní, v klavírnom sprievode Mgr. art. Dagmar Duždová:
♫ Zdeněk Lukáš – Pater noster,
♪ Giulio Caccini – Ave Maria (sólo: Beáta Bakalárová),
♫ Fryderyk Chopin – Májová noc (Etuda No 3),
♪ Petr Eben – Sprav si ma, Pane, nástrojom (Cantico dele creature)
♫ Ten, kto býva v chráme (Žalm 90), arr. Stein,
♪ Tichá voda do Dunajka padaua (ľudová pieseň), arr. Jana Havrilová,
♫ George David Weis – What a wonderful World.

Nádherná architektúra kostola v spojení s očarujúcou hudbou a skvelým výkonom zboristov priniesli prítomnému publiku naozaj originálny umelecký zážitok. Program medzinárodného festivalu Cantate Toscana 2024 pokračoval ďalším koncertom 11. mája 2024. V Certosa di Pontignano neďaleko Sieny spolu vystúpilo 6 zborov z Talianska, Rakúska a Švajčiarska. Očarujúce prostredie impozantného kláštora v regióne Chianti výborne doplnil spev a hudba, ktoré sa rozliehali rozkvitnutou záhradou v talianskom štýle. Kartuziánsky kláštor bol postavený v roku 1343 a v roku 1703 bol doplnený o Kaplnku sv. Agnesy, ktorá je celosvetovo známa ako malá „Sixtínska kaplnka“ v Siene.

Naši zboristi podali opäť pôsobivý výkon v prevedení 6 piesní:
♫ Holuběnka (ľudová pieseň), arr. Jana Havrilová,
♪ Cez zelené žitečko (ľudová pieseň), arr. Bohumil Čeněk,
♫ Antonín Dvořák – V tak mnohém srdci mrtvo jest (sólo Beáta Bakalárová),
♪ Fryderyk Chopin – Májová noc (Etuda No 3),
♫ Jean Lenoir – Parlez moi d´amour, arr. Jana Havrilová,
♪ Hubert Giraud – Letný Paríž (Sous le ciel de Paris), arr. Jana Havrilová.

Pozrite si pôsobivé vystúpenia zboristov vo videozázname z koncertov:
Concerto Corale
Cantate Toscana

Srdečne blahoželáme zboru k výročiu a želáme veľa inšpirácie v ďalšom umeleckom pôsobení.



Študuj na UPJŠ